Hoppa till sidans innehåll

Global Girls' Game uppmärksammas i Haninge

09 MAR 2018 11:12
Del av ett internationellt event som arrangeras över hela världen den 10 mars
  • Uppdaterad: 09 MAR 2018 11:13

Lördag 10 mars kommer Haninge Anchors flick- och damhockey att representera Sverige i ett det internationella eventet Global Girls’ Game. Tjejerna kommer att spela en internmatch kl. 20.00 på Hanveden som blir en del av ett 24 timmar långt matchspel runt hela jordklotet.

Representanter från Svenska Ishockeyförbundet kommer att delta under eventet, och från Svenska Ishockeyförbundets sida kommer vi under året att starta ett utvecklingsarbete som syftar till att behålla flickor 10–14 år i verksamheten. Varför då? Jo:

Vi inom svensk ishockey behöver verka tillsammans, och det kraftfullt, för att ge möjlighet för de flickor som börjar spelar ishockey att fortsätta göra det i en utvecklande miljö. Vi vet att en anledning till att många flickor slutar spela ishockey är att de inte har en tränings- och matchmiljö i sin förening där det ges tillräckligt stora möjligheter att utvecklas tillsammans med andra flickor. En annan orsak, som många flickor vittnar om, är att man inte ges samma förutsättningar att utvecklas som ishockeyspelare, som jämnåriga pojkar.

När det gäller att skapa goda utvecklingsmiljöer för flickor så finns det mycket som kan göras direkt i respektive distriktsförbund och förening. En viktig del i det arbetet är att ge flickor och pojkar lika förutsättningar att få utvecklas som ishockeyspelare samt att se till att vi i våra regelverk och tävlingsbestämmelser ökar möjligheterna för deltagande och minskar hindren. Där har våra distrikt stora möjligheter till att göra justeringar som passar deras regionala förutsättningar. 

En strategi för att lyckas är att föreningar och distriktsförbund anordnar fler tillfällen för flickor att spela med och mot andra flickor. Startskottet för detta arbete går av stapeln den 7–8 april då samtliga distrikt är inbjudna till en träff för att påbörja detta arbete. Global Girls’ Game är en viktig del i att skapa matchtillfällen för flickor som vill spela hockey.

Det är totalt 40 länder som deltar i evenemanget och i Sverige kommer det att bli två lag med mix av spelare från våra flick- och damlag dvs. Dam A, Dam B, Flickor A och Flickor B.

-        Vi gör detta till ett föreningsevent för att uppmärksamma våra flick- och damspelare. Det kommer även vara kvinnliga domare och kvinnliga coacher. Förhoppningen är att aktiviteter som Global Girls’ Game och World Girls’ Ice Hockey Weekend ska sätta mer fokus på dam och flickhockeyn globalt. Att fler tjejer över hela världen förstår att hockey är för dem, säger Mia Larsson från Haninge Anchors.

 

Välkomna till Haninge!

Anders Wahlström.
Barn & Ungdomsansvarig, Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info