Hoppa till sidans innehåll

SIF:s projekt för att behålla fler flickor 10-14 år är igång!

11 APR 2018 09:45
Alla distrikt samlades 7-8 april för att starta projektet!
  • Skapad: 11 APR 2018 09:45

Bakgrund

Under de senaste åren har vi mer än dubblerat antalet flickor i åldrarna under 10 år som spelar ishockey. Detta är väldigt positiva siffror. Nu vill Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med distrikt och föreningar arbeta för att fler flickor i åldrarna 10-14 år fortsätter spela ishockey.

Under 2017 genomfördes en enkätundersökning av ca 200 st flickor i åldrarna 10-14 år för att få in svar vad de faktiskt tycker, inte vad föräldrar, tränare eller projektgruppen tror att de tycker. Denna enkätundersökning har sedan legat till grund för projektgruppens arbete med att ta fram detta projekt.

Kommentar från Anders Wahlström, Barn- och ungdomsansvarig på SIF

”Vi inom svensk ishockey behöver verka tillsammans, och det kraftfullt, för att ge möjlighet för de flickor som börjar spelar ishockey att fortsätta göra det i en utvecklande miljö. Vi vet att en anledning till att många flickor slutar spela ishockey är att de inte har en tränings- och matchmiljö i sin förening där det ges tillräckligt stora möjligheter att utvecklas tillsammans med andra flickor.”

Läs mer i Anders Wahlströms krönika om projektet: Till krönikan

Upplägg på projektet

Hela projektet fokuserar på att få fler flickor att stanna kvar i ishockeyn. Distrikten är en nyckel i denna satsning med genomförande av sammankomster/aktiviteter till matchspel för föreningarnas flickspelare i åldern 10-14 år. För att möjliggöra detta så kommer 1 miljon kronor att fördelas från Svenska Ishockeyförbundet till alla SDF (distrikt) för genomförande av dessa sammankomster/aktiviteter. Olika aktiviteter i distrikten kommer genomföras under säsongen 2018/2019, som ett första steg i projektet.

Den kortsiktiga målsättningen är att skapa fler sammankomster/aktiviteter i spelarnas närområden (distrikt) där flickor kan träna/spela med och mot andra flickor. Det långsiktiga målet är att det i framtiden ska finnas serie-/matchspel för alla flickor i åldern 10–14 år över hela Sverige och behålla fler flickor inom ishockeyn. Projektet är inget som bara kommer att genomföras 2018 utan det är ett projekt som kommer prioriteras och genomföras flera år framöver.

Helgen 7-8 april

Under helgen 7-8 april samlade Svenska Ishockeyförbundet distriktsrepresentanter för att presentera och starta projektet. Under träffen fick alla distrikt ett specialanpassat arbetsdokument som de använde som grund för att få igång projektet i sitt distrikt. Även nulägesanalys med statistik över antalet licenserade spelare var en av punkterna. Det var även flera intressanta gruppdiskussioner där deltagarna kunde utbyta erfarenheter, idéer och tankar.

Förutom gruppdiskussioner fick alla deltagare en genomgång av SIF:s samtliga utvecklingsprojekt och bakgrunden till varför detta projekt startats. Även goda exempel från Värmland och Stockholm presenterades. Helgen avslutades med att Ylva Martinsen föreläste om sin resa från Storuman som ungdomsspelare till förbundskapten.

 

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info