Hoppa till sidans innehåll

Succé för regionala målvaktskonvent - 259 deltagare

19 OKT 2018 08:00
Internationell utblick i fokus
  • Uppdaterad: 18 OKT 2018 15:08

För sjunde året i rad har Svenska Ishockeyförbundet i höst genomfört målvaktskonvent för att erbjuda målvaktstränare fortbildning. Det har varit en möjlighet till erfarenhetsutbyte, nätverkande i en inspirerande miljö präglad av öppenhet och nyfikenhet. Utbildningarna som lockat sammanlagt 259 deltagare har genomförts på 10 olika platser från Luleå i norr till Helsingborg i söder.

Samarbete med föreningar

I år riktade sig fortbildningen till målvaktstränare på alla nivåer och arrangerades i samarbete med flertalet av våra elitföreningar och deras respektive distriktsförbund. Kursledare var målvaktstränare från elva av våra SHL-klubbar och en Hockeyallsvensk klubb tillsammans med distriktens målvaktsinstruktörer. På så sätt har vi fått stor spridning över landet, nyttjat bästa möjliga kompetens inom målvaktsutveckling och har även kunnat bidra till ännu bättre samverkan mellan våra elitklubbar och deras distriktsförbund när det gäller utbildning.

Tema: Internationell Utblick

Temat för årets konvent var ”Internationell Utblick” och innehållet byggde i huvudsak på ett urval av de presentationer som ett stort antal svenska målvaktstränare hade tillfälle att uppleva på plats vid NetWork Goaltending Symposium i Nashville i början av juni. Syftet var att väcka nya tankar genom att inspireras av idéer från ett internationellt målvaktsperspektiv och därmed ytterligare bredda kompetensen bland landets målvaktstränare. Deltagarna fick ta del av presentationer som belyste olika delar av målvaktsspelet med tonvikt på fysiska aspekter, blickens betydelse och spelet med klubban.

Ispass med elitmålvakter

Ett ispass stod också på schemat och även där hade klubbspelet en central roll när olika delar i målvaktens spel och träning belystes. På ispraktiken har det varit mer regel än undantag att våra allra främsta målvakter har velat vara med, både som förevisningsobjekt och för att delta i diskussioner. Joel Lassinantti, Niklas Rubin, Filip Gustavsson, Maria Omberg, Sara Grahn, Cristopher Nihlstorp, Adam Verner, Isak Wallin, Marcus Högberg, Jacob Johansson, Robin Jensen, Lovisa Berndtsson, Johan Gustafsson, Johan Mattsson, Arvid Söderblom, Isak Edman, Tindra Holm, Linus Söderström, Viktor Kokman, Oscar Malm samt ett stort antal junior- och ungdomsmålvakter var alla med för att lära och för att dela med sig.

Klubbspelet

Angående klubbspelet diskuterades intressant statistik som tagits fram av Calgary Flames målvaktstränare Jordan Sigalet som visar tydligt hur mycket en målvakt som kan hantera pucken kan betyda för sitt lag. I det här fallet Mike Smith som är en av de allra främsta på just den här delen av målvaktsspelet. Siffror som kan användas för att inspirera målvakter att jobba med sin klubb- och skridskoteknik, men också för att motivera lagtränare att i ännu högre grad involvera målvakter i spelövningar och låta dem sätta igång spelet. Allt för att utveckla samarbete och kommunikation mellan målvakt och utespelare till en sådan nivå att lagen kan, vill och törs använda målvakten som den sjätte spelare han eller hon kan vara.

Sammanfattning

Sedan starten 2012 har Svenska Ishockeyförbundets fortbildningar för målvaktstränare i form av Målvaktskonvent haft sammanlagt 1001 deltagare. Många har valt att vara med vid flera tillfällen, men inte mindre än 535 unika målvaktsintresserade har på det här sättet valt att uppdatera sin utbildningsstatus. 

259 deltagare på årets Målvaktskonvent (det sjunde i ordningen)

535 unika målvaktstränare har deltagit på de sju konventen sedan 2012

1001 är det totala antalet deltagare på de sju årliga konventen

 

/Thomas Magnusson

Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info