Hoppa till sidans innehåll

Svenska Ishockeyförbundet lanserar ett nytt utvecklingsarbete för att behålla fler flickor i åldrarna 10-14 år

29 MAR 2018 08:16
Startar 7-8 april vid en konferens tillsammans med samtliga distriktsförbund
  • Uppdaterad: 29 MAR 2018 08:18

Från Svenska Ishockeyförbundets sida kommer vi under året att starta ett utvecklingsarbete som syftar till att behålla flickor 10–14 år i verksamheten. Varför då? Jo:

Lek med tanken att vi, likt på pojksidan, skulle vilja ha en åldershomogen turnering nu under Stålbucklan med 22 distrikt á 23 spelare födda -02. Då skulle det krävas 506 spelare. Tyvärr är det omöjligt. I dagsläget har vi i hela landet endast cirka 200 licenserade flickor som spelar ishockey.

Så ser det ut, det är verkligheten! Faktum är att det bara är stockholmsdistriktet som skulle klara av att spela med ett rent -02 lag. Men det ser bättre ut om vi tittar på hur det ser ut med antalet spelare i de yngre åldrarna. Vi vet att vi börjar få ett bra inflöde av flickor i hockeyskoleverksamheten med en ökning med 141% över den senaste treårsperioden!

Vi inom svensk ishockey behöver verka tillsammans, och det kraftfullt, för att ge möjlighet för de flickor som börjar spelar ishockey att fortsätta göra det i en utvecklande miljö. Vi vet att en anledning till att många flickor slutar spela ishockey är att de inte har en tränings- och matchmiljö i sin förening där det ges tillräckligt stora möjligheter att utvecklas tillsammans med andra flickor. En annan orsak, som många flickor vittnar om, är att man inte ges samma förutsättningar att utvecklas som ishockeyspelare, som jämnåriga pojkar.

När det gäller att skapa goda utvecklingsmiljöer för flickor så finns det mycket som kan göras direkt i respektive distriktsförbund och förening. En viktig del i det arbetet är att ge flickor och pojkar lika förutsättningar att få utvecklas som ishockeyspelare samt att se till att vi i våra regelverk och tävlingsbestämmelser ökar möjligheterna för deltagande och minskar hindren. En strategi för att lyckas är att föreningar och distriktsförbund anordnar fler tillfällen för flickor att spela med och mot andra flickor. Startskottet för detta arbete går av stapeln den 7–8 april då samtliga distrikt är inbjudna till en träff för att påbörja detta arbete.

Vi har de senaste månaderna läst och hört många analyser av vad som legat bakom framgången vi fick uppleva med ett historiskt JVM-silver på U18-VM i Ryssland och vi har läst och hört ännu mer vad som är orsakerna bakom Damkronornas så kallade ”fiasko” med en sjundeplats i OS-turneringen i Sydkorea. Alldeles oavsett vilka analyser som gjorts och görs kring detta så måste vi också titta på hur återväxten ser ut och vi ser fram emot att påbörja arbetet.

Anders Wahlström,

Barn & ungdomsansvarig, Svenska Ishockeyförbundet

Lyssna gärna på Sveriges Radios intervju med Anders Wahlström om detta projekt nedan

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info