Hoppa till sidans innehåll

ÅR 2 av SIF:s projekt för att behålla fler flickor 10 - 14 år är igång!

08 MAJ 2019 22:35
Alla distrikt bjöds in till den 13 - 14 april för att starta upp ÅR 2 av projektet!
  • Skapad: 08 MAJ 2019 22:35

Bakgrund

Under de senaste åren har vi mer än dubblerat antalet flickor i åldrarna under 10 år som spelar ishockey. Detta är väldigt positiva siffror. Svenska Ishockeyförbundet (SIF) tillsammans med distrikt och föreningar måste nu arbeta för att få fler flickor i åldrarna 10 - 14 år att fortsätta spela ishockey.

Under 2017 genomfördes en enkätundersökning av ca 200 st flickor i åldrarna 10 - 14 år för att få in svar vad de faktiskt tycker, inte vad föräldrar, tränare eller projektgruppen tror att de tycker. Den enkätundersökningen har sedan legat till grund för projektgruppens arbete med att ta fram inriktningen för detta prioriterade projekt.

Upplägg på projektet

Hela projektet fokuserar på att få fler flickor att stanna kvar i ishockeyn. SDF: en (Distrikten) är en nyckel i denna satsning med genomförande av sammankomster/aktiviteter till matchspel för föreningarnas flickspelare i åldern 10 - 14 år, så att de kan spela med/mot andra i sina närområden. Just möjligheten att spela med och mot andra flickor – i hemmamiljön – är något som de flesta spelarna saknar idag. För att möjliggöra detta så fördelas 1 miljon kronor ÅR 2 (1 miljon kronor fördelades även ÅR 1) för projektet från Svenska Ishockeyförbundet till alla SDF (distrikt) för genomförande av projektet, genomförandet sker i nära samverkan med föreningarna i distriktet. De olika aktiviteterna i distrikten kommer genomföras under säsongen 2019/2020, som då är andra året för detta prioriterade projekt.

Den kortsiktiga målsättningen är att skapa fler sammankomster/aktiviteter i spelarnas närområden (distrikt) där flickor kan träna/spela med och mot andra flickor. Det långsiktiga målet är att det i framtiden ska finnas serie-/matchspel för alla flickor över hela Sverige som en naturlig del i deras ishockeyspelande och så behålla fler flickor inom ishockeyn. Projektet är en långsiktig satsning där ambitionen är att det ska genomföras under flera år framöver.

Helgen 13 - 14 april

Under helgen den 13 - 14 april samlade Svenska Ishockeyförbundet distriktsrepresentanter för att presentera och starta igång ÅR 2 av projektet. Som start av träffen informerades det kring olika utvecklingsprojekt för barn-/ungdomsishockeyn som SIF jobbar med. Där efter fick deltagarna från de olika distrikten utbyta erfarenheter mellan varandra för ÅR 1 av projektet. De diskuterade vad som fungerat bra samt vilka utmaningar som uppstått. Två av distrikten (Västergötland & Medelpad) berättade om deras genomförande av ÅR 1.

Dag två handlade mer om framtiden och utveckling för ÅR 2. Deltagarna deltog i workshop där de delade idéer och tankar för planering/genomförande för ÅR 2 av projektet. Under träffen fick alla distrikt ett specialanpassat arbetsdokument för projektet som ska användas på hemmaplan för planeringen för genomförandet av aktiviteter/sammankomster. Dokumentet innehöll även en bilaga för nulägesanalys med statistik över antalet licenserade spelare i olika åldrar/per distrikt/per förening, detta för att distrikten ska få en bra bild av hur nuläget ser ut över hela landet.

Kommentar från Anders Wahlström, Barn- och ungdomsansvarig på SIF

”Vi inom svensk ishockey behöver verka tillsammans, och det kraftfullt, för att ge möjlighet för de flickor som börjar spela ishockey att fortsätta göra det i en utvecklande miljö. Vi vet att en anledning till att många flickor slutar spela ishockey är att de inte har en tränings- och matchmiljö i sin förening där det ges tillräckligt stora möjligheter att utvecklas tillsammans med andra flickor.”

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info