Hoppa till sidans innehåll

Svenska Ishockeyförbundet initierar ett spelformsprojekt

19 JUN 2019 14:48
Projektet ska, ur ett spelarutvecklingsperspektiv, ta reda på vilken som är den mest optimala spelformen för att främja glädje, utveckling och lärande i olika åldrar.
  • Uppdaterad: 19 JUN 2019 14:48

Under vintern har olika typer av mätningar gjorts där tjejer och killar i olika åldrar fått spela ishockey på olika stora spelytor.

För svensk hockey har spelformer, under lång tid, varit ett viktigt verktyg för spelarutveckling, såväl på senior-juniornivå som på barn-och ungdomsnivå.

Hockeykonsulenter och Spelar-och ledarutvecklingsansvariga har gjort analyser av aktivitetsnivåer för olika spelformer och detta arbetet har varit ett självklart tema i utbildningar och föreningsbesök. Nu tar Svenska Ishockeyförbundets utvecklingsavdelning nästa steg i att utveckla framtidens spelformer på barn-och ungdomssidan.

- Hur vi spelar ishockey kan se väldigt olika ut beroende på vart i landet du spelar och målsättningen med det här projektet är att ha en likriktad spelarutbildning från norr till söder. Så som vår sport ser ut idag behöver spelare ta snabba beslut och hitta lösningar på små ytor, därför ska det bli spännande när vi ser vilka siffror vi får fram i de mätningar vi gjort, säger projektledare Martin Lundby.

Vad innebär då projektet? 
Ur ett spelarutvecklingsperspektiv vill Svenska Ishockeyförbundet ta reda på vilken spelform som är den mest optimala för att främja glädje, utveckling och lärande i de olika åldrarna. Det handlar om att se över och utveckla allt från spelytor till spelarantal och även regelverk. Projektet är en del i arbetet med Svenska Ishockeyförbundets nya utvecklingsmodell Hemmaplansmodellen.

Vad har gjorts i projektet?
Projektgruppen har tagit ett grepp kring befintlig forskning på området men också tittat på hur andra nationsförbund och andra idrotter arbetar i dessa frågor. Under vintern har olika typer av mätningar gjorts där tjejer och killar i olika åldrar fått spela ishockey på olika stora spelytor. Under mätningen har projektet fokuserat på flera parametrar så som skott, passningar, närkamper, målvaktsaktioner m.m.

- Vi har fått mycket positiv respons kring projektet och många är glada över att vi tar ett omtag kring spelformsstrukturen. Vi vill ta fram ett evidensbaserat underlag som tillsammans med vår erfarenhet och beprövade arbetssätt gör att vi tar bra beslut för våra barn-och ungdomar även i framtiden. Vi vill skapa en god utvecklingsmiljö som gör att vi kan behålla fler spelare längre upp i åldrarna, fortsätter Martin Lundby.

Som en del i projektet ser Svenska Ishockeyförbundet även över delar där man kan stötta föreningarna ytterligare i arbetet med hur framtidens spelformer kan komma att se ut.

- Det kan exempelvis handla om att stötta kring de praktiska förutsättningarna och exempelvis titta på hur vi kan hjälpa föreningar med att få tillgång till portabla sarger eller puckstoppare. Gällande projektet i stort blir nästa steg nu att analysera hur spelformerna i match- och träningsmiljö kan anpassas för att utveckla våra spelare på bästa sätt, säger projektledare Martin Lundby.

Läs tidigare texter om spelformer:

Smålagsspel ur ett historiskt perspektiv

Varför så bråttom till spel på helplan? 

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info