Hoppa till sidans innehåll

”Historiskt tagit för lite hänsyn till vetenskapliga perspektiv”

01 JUN 2020 12:47
Svensk ishockey ska ta beslut som underbyggs av evidens, inte bara på beprövad erfarenhet. Det är riktningen som gör att Svenska Ishockeyförbundet startat två kompetensnätverk för att fortsätta utveckla, utvärdera och bygga svensk ishockey.
  • Skapad: 01 JUN 2020 12:47

Svenska Ishockeyförbundet har under säsongen 2019/2020 valt att se utanför ramen för att öka spetskompetensen inom idrottsfysiologi, idrottspsykologi, ledarskap och personlig utveckling. Rapporter och underlag som nätverken generar ska gynna rörelsen och de som är engagerade inom svensk ishockey.

- Min bild är att historiskt så har vi tagit för lite hänsyn till de vetenskapliga perspektiven. Att vi gjort den här satsningen är för att spetsa vår kompetens inom olika områden med hjälp av forskarvärlden och den praktiska verkligheten, säger Anders Wahlström, barn-och ungdomsansvarig hos Svenska Ishockeyförbundet.

Under säsongen har Svenska Ishockeyförbundet startat upp två nätverk. Ett med fokus på idrottspsykologi, ledarskap, personlig utveckling och ett med fokus på idrottsfysiologi.

- Vi har valt en väg framåt där vi vill bygga våra beslut och vår verksamhet på bästa möjliga evidens, inte bara på beprövad erfarenhet. Då har vi också insett att vi inte har den nödvändiga spetskompetensen hos oss på förbundet, därför känns det här arbetet jättebra, säger Anders.

 

Omvärlsbevakning, kvalitetssäkring och rådgivning

Nätverken leds av två disputerade forskare, Andreas Ivarsson vid Högskolan i Halmstad på Idrottpsykologisidan och Tommy Lundberg vid Karolinska Institutet på Idrottsfysiologisidan. Ambitionen är att forskningen och alla rapporter från nätverken ska komma till nytta för hela rörelsen och alla som är engagerade inom svensk ishockey. Det ska också svara på frågor och erbjuda underlag som rörelsen efterfrågar i dagsläget.

- Nätverken har egentligen tre konkreta uppdrag. Dels att vara behjälpliga med omvärldsbevakning och forskning inom området där vi som idrott behöver mer kunskap för att fatta än bättre beslut. De ska också hjälpa oss att kvalitetssäkra innehållet i våra utbildningar samt kunna bistå våra landslag med stöd, utbildning och rådgivning inom kompetensfälten. Ida Kyrilis, som ingår i ett av nätverken, jobbar exempelvis praktiskt med vår elitverksamhet redan idag, avslutar Anders.

 

"En tränarutbildning av internationell toppklass"

- Det här initiativet från förbundet är verkligen bra och helt i tiden. Jag är övertygad om att detta arbetssätt kommer att bidra positivt till svensk hockeys utveckling och det känns otroligt motiverande att vara en del av detta, säger Andreas Ivarsson.

För tillfället ligger det största fokuset på ett revideringsarbete av Svenska Ishockeyförbundets tränarutbildning.

- Det här en väldigt spännande process och med tanke på det enorma jobb som görs med hjälp av de spetskompetenser som förbundet lyckats samla i kompetensnätverken ser jag att svensk ishockey kommer att ha en tränarutbildning av internationell toppklass, säger Tommy Lundberg.

 

 

Så ser nätverken ut:

Idrottspsykologi: Andreas Ivarsson, Docent vid Högskolan i Halmstad, Andreas Stenling Umeå Universitet, Joakim Ingrell Malmö Högskola, Siv Gjelsdal Norges Idrottshögskola i Oslo, Johan Fallby Idrottspsykologisk rådgivare, Ulrika Billme idrottspsykologisk rådgivare, Johan Forsberg elitishockeyspelare, psykologstudent

Idrottsfysiologi: Tommy Lundberg, Universitetslektor vid Karolinska Institutet, Stefan Thomson, Fysioterapeut samt fystränare i Skellefteå AIK och skidlandslaget, Ida Kyrilis, PhD/Doktor i fysiologi.

 

Skribent: Emma Spennare
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info