Hoppa till sidans innehåll

Anders utvecklingstips del 12 - Tålamod - en av målvaktens viktigaste egenskaper

13 AUG 2019 15:58
  • Skapad: 13 AUG 2019 15:58

I dagens målvaktsspel nämns ofta tålamod som en av de viktigaste nycklarna till framgång. För att ta reda på mer om betydelsen av tålamod i målvaktsspelet och för att kunna ge några tips om detta har jag tagit hjälp av Thomas Magnusson som är ansvarig för målvaktsutveckling på Svenska Ishockeyförbundet.

Målvaktsspelet handlar inte bara om ett antal skott utan om hela situationer och hur man bäst gör sig beredd för att rädda, sedan utför själva räddningen och till sist spelar klart. Det gäller att kunna läsa situationen och blixtsnabbt välja det mest effektiva sättet både att ändra position och ställning samt att utföra räddningen. Tålamod handlar då framförallt om att vara kvar på fötterna, men också om att stanna nere på isen och täcka när det är mer lämpligt.

Förmågan att göra dessa val snabbare och att välja det optimala räddningsalternativet är något som kommer med erfarenhet, vilket naturligtvis tar tid att skaffa sig. För att utveckla tålamodet som dagens målvaktsspel kräver behövs därför mycket träning och en stor portion av just tålamod.

Anfall i fart

När motståndarna väljer ett snabbt avslut efter ingång i anfallszonen är det viktigt att målvakten har tålamodet att stanna kvar på fötterna i en stående ställning så länge situationen tillåter och inte bara rutinmässigt väljer att gå ner på knä som en universallösning i alla lägen. Det kan handla om många olika situationer där motståndarna anfaller i fart, men gemensamt för målvaktens agerande är att förbli optimalt beredd att kunna flytta och agera i alla riktningar genom att ha båda skridskoskenorna i isen så länge som möjligt. På så sätt behåller målvakten sin handlingsberedskap för olika tänkbara hot i form av skott, passning eller dragning.

Skott

När ett skott tas från ett avstånd där tiden är tillräcklig för att hinna reagera och rädda bör målvakten ha tålamodet att vänta med att lämna fötterna tills puckens riktning i höjd- och i sidled hunnit uppfattas. Därför behöver målvakten lära känna sina gränser för att förstå från vilka områden i zonen tid generellt finns för att hinna reagera på ett skott och omvänt från vilka ytor det blir avgörande att kunna spela ett mer blockande spel för att kunna stoppa pucken. I allmänhet kan målvakten luta sig mer mot ett blockande spel ju närmare målet och/eller ju längre ner på kanten i djupa vinklar pucken är.

Tålamodet och förmågan att läsa releasen för att avgöra var skottet kommer att hamna och vilken kroppsdel som ska användas för att rädda blir avgörande för att målvakten inte ska välja att gå ner för tidigt. T.ex. när möjligheten finns att puckföraren antingen kan skjuta ett högt skott eller välja att skjuta för styrning alternativt passa till en omarkerad spelare.

Passning

Det är viktigt att målvakten kan behålla lugnet och förbli stående så länge det finns andra hot än puckföraren. Med en jämnt fördelad tyngdpunkt med båda skenorna i isen har man kvar en hög beredskap att hinna med en förflyttning till puckens nya läge om en passning kan nå en omarkerad spelare.

Om situationen däremot är sån att målvakten kan utgå från den ena stolpen och bara behöver kunna förflytta sig åt ett håll blir läget ett annat. Då kan målvakten välja att prioritera möjligheten att täcka före förmågan att förflytta sig i flera riktningar och kanske bestämmer sig för att istället tidigt inta en ställning med ett knä i isen, i SMS eller One Pad. På så sätt finns ändå möjligheten kvar att flytta i den enda tänkbara riktningen genom ett tryck med skenan i isen eller med skridskon eller någon del av benskyddet mot stolpen.

Dragning

Friläget är en kamp mellan målvakt och en potentiell målskytt som går ut på att kontrollera tid, yta och målets öppning. Med tålamod kan målvakten använda sin förmåga att förflytta sig stående för att successivt minska avståndet till spelaren, så att både ytan på isen och öppningarna i målet krymper. Genom att på så sätt skapa en närspelssituation kan målvakten begränsa spelarens möjligheter och skaffa sig ett övertag.

För att hantera situationen där puckföraren kommer ensam mot målet och har möjligheten att finta och dra målvakten behövs tålamodet att vänta med att gå ner på isen. Målvakten bör undvika att köpa spelarens första drag fullt ut utan ska istället sträva efter att behålla eller skapa fart bakåt stående innan hen lämnar sin stående ställning. Går målvakten ner för tidigt öppnas nät upp och möjligheten till förflyttningar för att följa med i motståndarens dragning begränsas.

Närspelet i andralägen

Med resonemanget om dragningar är vi osökt inne på närspel och måste då även nämna de s.k. andralägen som kan förekomma exempelvis i form av målvaktsreturer, ”broken plays” där puckar t.ex. stannat på täckande spelare eller andra lägen där lösa puckar hamnat nära målvakten.

I den här typen av situationer där målvakten först ofta ingripit nere på isen för att göra en räddning kommer tålamodet istället bestå i att behålla lugnet och stanna kvar nere på isen. Eftersom pucken är nära målet och målvakten täcker hela eller en stor del av boxen blir valet att täcka från isen och uppåt i en samlad blockande ställning.

5 snabba tips till målvakten om tålamod

  1. Behåll kontrollen och motstå frestelsen att gå ner för tidigt.

  2. Gör det inte lätt för din motståndare genom att överreagera - Behåll kylan.

  3. Stanna kvar i en samlad ställning nere på isen i närspelet när du har bra ”Box Control”

  4. Utveckla din timing och förmåga att läsa spelet för att kunna göra rätt sak vid rätt tidpunkt

  5. Ibland är den viktigaste förmågan att behålla lugnet och kunna vänta, vare sig det innebär att vara kvar på fötterna eller att stanna kvar nere på isen

Klicka här för att läsa detta tips i pdf med bilder och illustrationer

Lycka till!

/Anders Lundberg

 

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info