Hoppa till sidans innehåll

Anders Utvecklingstips nr 1: Koordination

06 JUL 2018 08:00
Premiär för Anders Lundbergs utvecklingstips
  • Uppdaterad: 05 JUL 2018 09:55

Då vi är mitt i försäsongsträningen och förberedelserna inför den kommande säsongen är i full gång så vill jag ta tillfället i akt och påminna om en fysisk delkapacitet som är så viktig och påverkar allt vi gör. Detta utvecklingstips kommer handla om koordination, det vill säga samspelet mellan muskler, nerver och sinnesorgan.

Klicka här för att få övningsförslag samt läsa hela tipset i pdf

Inom begreppet koordination finner vi bland annat egenskaper som: balans, timing, orienteringsförmåga, anpassningsförmåga och rörelseprecision vilka alla är enormt viktiga att utveckla hos dagens och morgondagens ishockeyspelare. Faktum är att koordinationen är en grundförutsättning för att vi ska kunna lära in de tekniska & taktiska färdigheter som krävs inom ishockeyn. Därför blir koordinationsträningen extra viktig i de yngre åren, även fast vi inte får glömma bort det när spelarna blir äldre. Om vi dessutom lyfter blicken och granskar hur samhället ser ut idag så kan vi konstatera att stillasittandet ökar och våra motoriska färdigheter generellt blir sämre och sämre, ja ännu viktigare blir det då att vi tar ansvar för att träna dessa egenskaper inom vår idrott.

I vår idrott har vi en låg grad av givna förutsättningar i spelet utan vi måste hela tiden orientera oss i förhållande till såväl med- som motspelare. När vi tar våra beslut om hur vi ska använda oss av vår intränade funktionella teknik måste vi alltid förhålla oss och agera utifrån hur varje situation ser ut just där och då. Dessutom får vi knappt någon tid för att ta beslutet för vår aktion. Detta benämns i litteraturens värld som en open skill. Är detta träningsbart? – SJÄLVKLART! Vi får störst effekt av träningen i yngre år men koordinationen går att utveckla/ bibehålla genom hela livet. Till höger kommer några tips på hur vi kan mäta olika koordinativa egenskaper.

/Anders Lundberg

Spelar- och ledarutvecklare

Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info