Hoppa till sidans innehåll

Anders utvecklingstips nr 4: Frånvändningar som ett offensivt hot

23 OKT 2018 10:03
Se matchklipp och övningsförslag!
  • Skapad: 23 OKT 2018 10:03

Dagens snabba spel där spelarna är bättre tränade och skickligare på att stänga ytor i det defensiva spelet så ställer det också högre krav på de offensiva spelarna att hitta strategier för att skapa sig den tid eller yta de behöver för att vara ett offensivt hot. Dagens försvarare är ofta skridsko­skickliga och spelar konsekvent blad mot puck i egen zon för att krympa både tiden och ytan för de offensiva spelarna. Vad kan vi som offensiva spelare då göra mot detta?

En strategi eller teknik att an­vända sig utav är frånvändningar eller “cut backs” som det också benämns som. Att 1: skydda/täcka pucken, samtidigt locka den försvarande spelaren att 2: ändra form (ex, lyfter sin klub­ba från isen eller sträcka på sig) så hen blir sårbar för att sedan 3: blixtsnabbt vända bort den försvarande spelaren.

En spelare som är skicklig på detta skapar tid till sig själv och är också väldigt jobbig att försvara sig mot. Det gäller dock att inte se själva vändningen som slutet på aktionen utan det är när vänd­ningen är gjord och ytan är ska­pad som det gäller att verkligen ta den. Att trampa till och därige­nom komma bort från försvararen och då kunna hota offensivt.

Det sistnämnda är något som jag tycker vi inom svensk ishockey kan bli mycket bättre på, att efter vändningen där vi skapar oss en liten, liten fördel mot försvararen verkligen ta tillvara på den och attackera direkt när tillfället ges.

Instruktionsfilm

Winnipeg Jets assisterande tränare Todd Woodcroft som tidigare även varit med i Tre Kronors ledarstab instruerar kring frånvändningar och visar matchklipp på temat.

Övningsförslag

Klicka här för att se bilden nedan högupplöst

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info