Hoppa till sidans innehåll

Anders Utvecklingstips nr 5: Tempoväxlingar - Inte bara fart som gäller

28 NOV 2018 09:03
Läs vår spelar- och ledarutvecklares tips!
  • Skapad: 28 NOV 2018 09:03

Hur ofta hör vi inte tränare, spelare och experter i media prata om fart i spelet, hur fort allting går och att spelarna åker mycket skridskor? Jag upplever att jag hör det mer eller mindre varje dag och visst är det så att fart är en viktig del i spelet. MEN, att bara prata om fart är i mitt tycke att göra det för enkelt för sig och endimensionellt.

Det som egent­ligen försvårar för motståndarna oavsett om det är i en 1-1 situation eller om det är i lagtaktiska moment så är det istället förmågan att växla hastighet. Med det sagt så vill jag påpeka att tempoväxlingar både handlar om att öka hastigheten men också att sänka den. Det är när detta sker som motståndarna överraskas och behöver anpassa sig vilket ger oss som spelförande lag en fördel. Därför vill jag med detta utveck­lingstips slå ett slag för tempoväx­lingar.

Connor McDavid, som är en av de snabbaste spelarna i NHL och värl­den förmodligen, åker inte heller i maxhastighet hela tiden. Ishockeyn är fortfarande ett spel och då är förmågan att anpassa hastigheten till spelet det som skiljer de bästa spelarna från mängden och är en stor del av spelförståelsen.

De spelare som kan kontrollera tem­pot i matcherna är också de skickli­gaste spelarna. Nicklas Bäckström är ett utmärkt exempel på detta, inte den skridskosnabbaste spelaren men otroligt skicklig att styra tempot i spelet.

Även Rasmus Dahlin har en fantastisk förmåga att läsa av vad som finns runtomkring honom. När läge ges använder han sin fina klubbteknik och tempoväxlar för att skapa sig yta eller sätta upp ett spel för sina lagkamrater.

Klicka här för att läsa hela tipset i pdf med bilder och illustrationer som förtydligar

Filmklipp - Matchexempel

I dessa två matchsekvenser ser vi flera exempel på tempoväxlingar

1. Hampus Lindholm åker snabbt till pucken för att sedan lugnt kolla runt vart han har med- och motspelare.  Alla tre forwards använder tempoväxlingar och riktningsförändringar som försvårar för motståndarna.

2. Mika Zibanejad åker sakta och timar in passningen från backen. Han tempoväxlar och driver in med pucken i anfallszonen för att sedan göra en frånvändning som leder till mål.

Filmklipp - Tekniska grunder

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info