Hoppa till sidans innehåll

Anders utvecklingstips nr 7: Lära sig att spela eller spela för att lära?

08 JAN 2019 08:35
I detta tips vill jag sätta lampan på spelet och att vi som tränare hela tiden ska påminna oss om att spelet alltid måste vara i fokus.
  • Uppdaterad: 08 JAN 2019 09:44

Klicka här för att se övningar högupplöst

Det spelar ingen roll om en spelare kan åka skridskor väldigt fort, eller skjuta väldigt hårt, eller om hen är tekniskt duktig med klubba och puck om detta inte kan omsättas in i spelet ishockey.

Spelförståelse

I samtal med tränare på olika nivåer där frågan vad som skiljer de bästa spelarna mot övriga så vill jag påstå att de flesta är överens om att det är spelförståelsen som är den största skillnaden. Självklart besitter de spelarna också väldigt goda tekniska och fysiska egenskaper, men den största skillnaden är att de vet hur de ska applicera detta in i matchen.

SPELA

Så hur ska vi få våra spelare att bli skickligare på att använda sig av sina tekniska färdigheter i matchsituationer? Jo svaret är alldeles för enkelt: SPELA ishockey! Jag vill påstå att vi behöver ändra vårt mindset när det kommer till ishockeyträningen. Vi ska inte lära spelarna att spela ishockey utan vi ska spela så att spelarna lär sig. Och hur gör vi detta på bästa sätt? Jo genom att krympa ytorna och spela smålagsspel utifrån ett tydligt syfte. Smålagsspelet ställer större krav på att ta snabba beslut och hela tiden förhålla sig till omgivningen. Behärskar spelarna detta på den lilla ytan så lovar jag att de kommer behärska det i helplansspelet!

Fler övningar

Kolla in vår kostnadsfria övningsbank. Här finns bl a en hel kategori med bara smålagsspel.

Till Övningsbanken

 

Lycka till!

Anders Lundberg

Spelarutvecklingsansvarig

Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info