Hoppa till sidans innehåll

Anders utvecklingstips: Spring för livet

24 APR 2019 09:51
Glöm inte bort löpningen i försäsongsträningen
  • Uppdaterad: 24 APR 2019 09:51

Så är det dags för ännu en off-ice period och denna veckas tips handlar om en av våra grundmotoriska färdighe­ter, nämligen att springa. Jag märker av en trend att fler och fler väljer bort löpningen i sin uthållighetsträning och ersätter den med andra aktiviteter ex, cykel, rodd eller liknande. Det är inget fel att variera aktivite­terna i uthållighetsträningen, tvärtom ser jag det som posi­tivt, men glöm för guds skull inte bort löpningen som en av dessa aktiviteter.

Extra viktig är löpning som träningsform för yngre spelare och i det här tipset tänker jag dels förklara varför det är så, men även ge några konkreta tips på hur vi får in löpning naturligt i träningen.

Varför löpträning?

Det är inte enbart i syfte att förbättra vår uthållighet som jag förespråkar löpning som träningsform. För att skelettet ska byggas upp så behöver det utsättas för stötar eller tryck. Därför att blodcirkulationen då stimu­leras och de celler som bygger upp skelettet får sin startsignal att börja arbeta. Ett starka­re skelett innebär dels mindre risk för ben­skörhet i framtiden men det gör också att vi minskar risken för exempelvis frakturer vid kraftiga smällar, vilket såklart är viktigt för en ishockeyspelare. Löpning är egentligen den optimala träningsformen för just dessa stötar som behövs för att främja uppbyggna­den av skelettet.

Under barn och ungdomsåren byggs ske­lettet upp så att maximal benmassa upp­nås vid 20-25 års ålder. Det vill säga när skelettet är som starkast. Därefter börjar skelettet tappa kalcium, vilket innebär att benstommen försämras och på sikt kan bli porös/benskör. Det vill säga att efter 20-25 års ålder så byggs inte skelettet upp något mer utan då handlar det mer om att förhindra nedbrytningen av skelettet för att undvika benskörhet senare i livet. Kopplar vi detta till ishockeyn kan vi alltså konstatera att löp­träning (stötar) är ännu viktigare för yngre spelare än för äldre. En annan fördel kopplat till skelettets uppbyggnad är att vi behöver D-vitamin för att kroppen ska kunna ta upp kalcium på ett bättre sätt. Kalcium främjar också skelettets uppbyggnad och D-vitamin får vi genom att exponera oss för dagsljus. Här gäller inte pappa Rudolfs ord från Sunes sommar: “Sol i sinne brun inne”, utan istället för att sitta inne i en gymlokal på en testcykel så ska vi ta oss ut i dagsljuset och springa istället.

En annan fördel med löpträningen jämfört med annan aktivitet är att vi som ishock­eyspelare hela tiden ska förflytta vår egen kroppsvikt vilket vi gör när vi springer till skillnad från när vi cyklar, ror eller sim­mar vilket inte skall underskattas. Även om hjärtat inte kan se skillnad på vilket arbete vi utför som pulshöjande aktivitet så kan musklerna göra det vilket kan kopplas till förmågan att flytta sin egen kropp.

Avslutningsvis så vill jag dock vara väldigt tydlig med att jag i detta inte skriver att vi ska börja springa en mil om dagen i vår trä­ning, det jag säger är att löpning är en bra träningsmetod som kan användas i många olika sammanhang här kommer några exem­pel på detta.

Förslag på olika konditionsövningar som passart bra till Off-ice träningen

-        Hinderbanor i olika former

-        Bollspel i olika former t ex Landhockey

-        Intervallöpning

-        Agilitybanor

Klicka här för att läsa tipset som pdf

/Anders Lundberg

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info