Hoppa till sidans innehåll

Uffes utvecklingstips 15: Digitala hjälpmedel i träningen!

05 SEP 2014 16:02
Tips på digitala material och hjälpmedel!
  • Skapad: 05 SEP 2014 16:02

Bildtext: På russinlägret finns två videocoacher med på isen med ipad. Övningarna filmas och direkt feedback ges till spelarna. De får tips på detaljer och kan testa det direkt på isen.

Att underkasta sig hård träning på isen, i gymmet, på skottrampen osv kommer alltid att vara det viktigaste. Även om spelet har utvecklats mycket så är det i många delar samma typer av insatser som krävs för att bli en riktigt bra hockeyspelare. Samma som för 20-30 år sedan. Det finns dock en väsentlig skillnad: De lätthanterliga digitala hjälpmedlen. Smartphones och surfplattor som på fältet kan användas både för att titta på klipp då man själv genomför ett övningsmoment och via nätet på förebilder som gör detsamma. Både feedback på nuläget och en målbild som visar vad man har att sträva mot. Det är inte ett större användande av digitala enheter, med mer stillasittande som följd, jag flaggarför. Däremot att dra nytta av den tekniska utvecklingen för att göra träningen mer kvalitativ. I samband med att du läser detta vill jag starkt rekommendera att du går in på: Hockeyakademins Spelarsite!

Där är material samlat som riktar sig direkt till dig som spelare (finns även en speciell målvaktslänk). En sida som hela tiden är under utveckling. På Hockeyakademin finns också speciella flikar för ledare och föräldrar. Självklart finns många andra källor också, men denna står vi bakom. Det finns inga genvägar till att bli riktigt duktig på något, men hjälpmedel utnyttjade på rätt sätt gör träningen mer effektiv.

Några konkreta tips

  • Fråga din tränare innan ispasset vilket tema träningen kommer att ha. Be honom/henne visa, eller leta själv upp några bra exempelklipp på det temat.
  • Be en kompis filma när du skjuter på skottrampen och titta sedan tillsammans på vad du gör bra/kan förbättra. Man lär sig också av att ge feedback.
  • Tekniken i styrketräningen är jätteviktig. Att stämma av sin egen teknik i en speciell övning med rörliga bilder är klokt.
  • När du tittar på matcher live eller på tv. Försök lägg märke till vad i agerandet som gör att en prestation lyckas. Ut och prova själv.
  • Om du lär dig bra av att se din egen aktion snabbt efter den gjorts på isen, be en tränare filma med mobiltelefon eller surfplatta och visa.

Klicka här för att läsa mer!

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info