Hoppa till sidans innehåll

Uffes utvecklingstips 17: Skridskogymnastik!

20 OKT 2014 09:45
Få tips på övningar för att träna upp skridskoåkningen!
  • Skapad: 20 OKT 2014 09:45

”Spelarna idag kan inte göra den skridskoövningen och inte den och inte den, inte ordentligt.” Har du också hört det från någon annan, eller hört dig själv säga det? Om det är en sanning så måste vi göra något åt saken. Det är mycket som är viktigt, men utan en bra skridskoåkning står man sig ganska slätt.

Spontanidrotten är inte alls borta. Men det är inte lika många som spontanidrottar lika mycket längre. Av olika skäl och anledningar som jag inte ska spekulera i nu. Det gäller både att åka och leka själv, testa nya grejer, utmana sig själv och nöta, samt att utföra skridskotekniska övningar på lagträning med instruktör och feedback. Jag ska i detta tips sätta fokus på det jag kallar för skridskogymnastik, vilket handlar om att skapa en stor rörelsebank on ice.

Jag brukar propagera för funktionaliteten när det gäller träning av teknik. D v s att det syftar till ett bättre utförandei spelet ishockey och inte har ett egenvärde i uppvisningshänseende. Den övertygelsen viker jag inte ifrån. Här handlar det om en allsidig rörelseförmåga på is. Att underhålla och utveckla sin motorik, koordination och kroppsuppfattning för att kunna utföra alla olika rörelser som krävs för att vara funktionell i högt tempo på isen.

Detta är alltså inte bara för de yngsta i hockeyutbildningen, utan väldigt nyttigt på alla nivåer: ungdoms-, junior eller seniorspelare. Som tränare kan du med lätthet anpassa svårighetsgraden och med lite fantasi skapa utmaningar oavsett ålder och kunnande. Det skapar ofta även en hel del skratt och det kan väl aldrig vara negativt?!

Klicka här för att läsa hela tipset och se övningar!


Tips! Kolla in dessa övningar från Ishockeyns Tekniska Grunder och Övningsbanken för fler övningar

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info