Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffes utvecklingstips 1: Målskytte!

28 MAJ 2013 08:58
Spelarutvecklaren Ulf Lundberg ger sina tips!
  • Skapad: 28 MAJ 2013 08:58

1) Alltid skjuta för att göra mål

Från tidig ålder ska vi pränta in att det inte finns något som heter ”uppvärmningsskott”. Målvakterna har precis som utespelarna värmt upp före ispasset. Dessutom kan man utan svårighet planera in ca fem minuter med skott enligt målvaktens önskemål, med målvaktstränaren eller annan, medan utespelarna genomför en inledningsövning utan målskott. Nästa steg är att exempelvis medvetet skjuta ett vinkelskott på målvaktens bortre benskydd för att ge en retur rakt ut, men först måste man lära sig att alltid skjuta för att göra mål.

2) Alltid fortsätta mot mål efter skottet

Lära sig att alltid se till att ta sig till området precis framför mål, där 90% av alla mål görs, direkt efter skottet. Någon motståndare kommer med största sannolikhet att vilja stå i vägen. Klubban i isen och redo för att slå in egen retur!

3) Alltid spela klart varje puck

Så matchlikt som det bara går. Tävla, tävla, tävla! Pucken ska spelas klart tills den är:

a) I mål

b) Tränaren blåser

c) Utanför det uppgjorda området

4) Alltid ha returtagare på nästa spelares skott

Timar en åkning (returslinga) som gör det möjligt att trycka in en eventuell retur. Kräver naturligtvis spelförståelse och kännedom om var returerna brukar hamna vid skott från olika positioner. Klubban i isen!

5) Alltid ha skymmare framför målvakten

Hur vill målvakterna inte ha det? De vill inte att du som utespelare offensivt ska tänka som en målvakt. D v s vara i skottlinje, öppna luckor för skytten då målvakten måste gå ner i V alternativt söka pucken med blicken över din axel. Skridskorna ska vara utanför målgården. Ett annat sätt att skymma är att du med hjälp av en åkning framför ”släcker lampan” för målvakten precis när skottet avlossas. Viktigt att därefter snabbt vända och vara redo för retur, återigen med klubban i isen.

6) Alltid ta pucken i sidled innan skott

Detta kan ske på två sätt:

a) Att pucken passas i sidled (helst över centrallinjen) innan skott.

b) Att puckföraren själv tar pucken i sidled innan skottet och på så sätt förändrar förutsättningarna något för målvakten. Ett sätt att göra det mer matchlikt är att använda sig av ett “rörligt hinder” d v s en spelare som tvingar puckföraren till ovanstående.

7) Alltid som försvarare spela upp vunnen puck

Vid övningar där en eller flera försvarare ingår ska den eller dessa alltid initiera ett uppspel vid vunnen puck. Det kan vara till tränaren som visar sig på olika ställen eller till ledet. Det kan också vara att snabbt ta upp pucken kontrollerat till mittzonen.

Klicka här för att läsa mer och se illustrationer!

Klicka här för att se filmklipp för grunderna i skott!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info