Hoppa till sidans innehåll

Uffes utvecklingstips 23: "Tryckskottet"

11 MAR 2015 08:00
Bra bilder och filmklipp som visar tekniken!
  • Skapad: 11 MAR 2015 08:00

Skottstatistiken blev bla bla… Jaha, och? Kvalitén på dem? Jag har tidigare skrivit en del om goda vanor i målskyttet, att genomföra så matchlika moment som möjligt på träning – för att ha det i ryggmärgen till match. Nu ska vi djuploda, i den mån utrymmet tillåter, i det mest använda skottet och dess teknik.

Utnyttja klubbans svikt

Det är en avsevärd skillnad mellan de tidigare träklubborna och dagens kompositklubbor. Idag handlar det, ganska likt golfen faktiskt, om att utnyttja ”trampolineffekten” i skaftet. Följaktligen är det viktigt att ha rätt flex i skaftet. Har man en för styv klubba i förhållande till sina fysiska förutsättningar uteblir effekten. Även klubbans längd är förstås avgörande för hur tekniken, inte bara i skottet, kan utföras.

"Tryckskottet"

I Nordamerika skiljer man på begreppen wrist shot (ungefär dragskott), slap shot (slagskott) och snap shot (en mix av de båda, med kortare anläggning än slap shot). Jag kommer här att benämna det mest använda skottet som ”tryckskott”. Du laddar energi med bladet lite som ett tak över pucken, använder klubbans svikt och avfyrar med hjälp av trampolineffekten. Samt fullföljer med spetsen mot målet. Att så snabbt som möjligt få till det optimala skottet utifrån uppkommen situation är dock vad det handlar om. Precision går före hårdhet, även om kombinationen oftast är att föredra.

Klicka här för att läsa mer och se bra bilder på skotteknik

 

Filmexempel

Kolla in Oscar Möllers skott i detta klipp från VM 2014.

 

Filmklipp på skotteknik

I Ishockeyns tekniska grunder kan du se filmklipp på skotteknik

Till Ishockeyns teknisk grunder

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info