Hoppa till sidans innehåll

Uffes utvecklingstips 26: Målvaktsatletism

24 AUG 2015 08:17
De fem fysiska grundegenskaparna är en viktig del i målvaktsspelet!
  • Skapad: 24 AUG 2015 08:17

När modernt spelande målvakter beskrivs eller när deras spel kommenteras nämns allt oftare uttryck som atletisk och atletism. Vad menar man egentligen med de här begreppen och varför hör man dem alltmer. För att reda ut detta och för att kunna ge några tips om fysträning för målvakter har jag återigen tagit hjälp av Thomas Magnusson som är ansvarig för målvaktsutveckling på Svenska Ishockeyförbundet.

 

De delar i målvaktsspelet som förändrats mest under de senaste decennierna är positionsspelet, förflyttningstekniken nere på isen samt betoningen på det blockande spelet. Det sistnämnda är något som framförallt möjliggjorts av de stora förbättringar som tillkom på utrustningssidan, sedan målvakterna själva blev mer delaktiga i utformningen av olika delar av materialet, både när det gäller skydd och funktion. En utveckling som ledde till att så stor vikt lades vid det täckande spelet att känsla och instinkt nästan ansågs vara på väg att försvinna ur målvaktsspelet.

 

Under senare år har dock förståelsen ökat för behovet av ett mer kombinerat spel, som förutom samlade och kontrollerade räddningar i balans när det är möjligt också måste innehålla snabba förflyttningar samt atletiska och explosiva räddningar när det är nödvändigt för att stoppa puckar i ytterlägen.

 

Läs mer

Läs hela tipset i pdf på länken nedan.

Till utvecklingstips 26

Skribent: Thomas Magnusson

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info