Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffes utvecklingstips 30 - Spelvändningar, en nyckelfaktor

26 OKT 2015 15:03
Att vända spelet snabbt är en nyckelfaktor i hockeyn. Oavsett hur kreativt anfallsspel man har, så vill varken spelare eller tränare ideligen anfalla mot samlat försvar.
  • Skapad: 26 OKT 2015 15:03

För mig är en snabb spelvändning när man omedelbart vid puckvinst lyckas ställa om från försvar till anfall, snabbare än motståndarna hinner ställa om från anfall till försvar.

Hur effektiva spelvändningar man får till, beror i mångt och mycket på graden spelförståelse såklart. Inom det breda begreppet handlar det sedan en hel del om mönsterigenkänning. Att spela mycket hockey och se mycket hockey (helst på plats) är extremt nyttigt för mönsterigenkänningen. Känner man igen en typ av situation och därav kan agera tidigare i nästa, så ökar chansen för fri is i rätt del av banan markant.

Kommunikationen är också särdeles viktig. Därav mitt tjat om att alltid “kalla på pucken” oavsett typ av övning på träning. Även att hjälpa medspelaren med korta kommandon underlättar enormt. Kan man dessutom genom sitt åkmönster och kroppsspråk på isen skapa gångbara alternativ för puckföraren, ter sig världens mest komplexa idrott relativt enkel från ett sidan av-perspektiv. I detta tips ges exempel på ett antal funktionella övningar med syftet att på så kort tid som möjligt från puckvinst skapa målchans.

Klicka här för mer information och övningar

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info