Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffes utvecklingstips 36: Beslutfattande på isen - Nyckeln till framgång!

17 MAR 2016 15:27
Flera bra övningsförslag med stora inslag av beslutfattande
  • Skapad: 17 MAR 2016 15:27

Vad är det som gör de bästa spelarna BÄST? Jo de tar flest antal riktiga beslut på isen. Punkt. Beslut på beslut på beslut på beslut som tillsammans gör att vederbörande allt som oftast får det där målskottsläget eller defensivt plockar av motståndaren pucken istället för att det blir mål. Vi brukar lite slarvigt kalla det för bra spelförståelse och det är i och för sig rätt, men det begreppet är ungefär lika stort som fysisk träning.

Speluppfattning, spelintelligens, kognitiv förmåga, mönsterigenkänning, problemlösning, split-vision, social anpassningsförmåga, automatisering, uppdrags-/rollacceptans. Jag har varit inne på flera av dem i tidigare Utvecklingstips. Det snabba svaret på hur man ska träna allt detta är att spela mycket och framförallt smålagsspel. Jag tycker fortfarande att det ägnas för lite tid till detta. För att specificera träningen av beslutsfattandet på isen kan du som tränare försätta spelarna i höggradigt förekommande matchsituationer.

Väl där så bör spelaren vara ägare av problemlösningsfasen. Hur mycket det än kan klia i tränarfingrarna så bör man låta spelaren själv få testa och lära sig av egna beslut. Alltid finnas där och vara beredd med coachande ledarskap, men våga lita på processen. Tro´t eller ej, men nu och då löser spelaren situationen ännu bättre än vad du hade tänkt dig.

Klicka här för att se övningsförslag

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info