Hoppa till sidans innehåll

Uffes utvecklingstips 3:Snabbhetsträning off-ice

08 JUL 2013 09:47
Vad är Ishockeysnabbhet?
  • Skapad: 08 JUL 2013 09:47

”Ice Hockey – the fastest game on earth” är en mening som enligt mitt sätt att se det stämmer väldigt bra.Jag tror mig inte ha djup insyn i jordens alla sporter, men finns det någonstans något spel som är snabbare så är det extremt snabbt.

Vad är det som gör att en spelare är snabb? Snabbhet är en ganska komplex fysisk grund egenskap. Man pratar om ”allmän snabbhet” som är en utveckling av olika snabbhetsfaktorer utan inriktning på en speciell gren. Ett mycket viktigt komplement till den speciella träningen som detta Utvecklingstips handlar om.

Vi kallar det ”Ishockeysnabbhet” och jag ska här försöka i kortfattad form ge en bild av själva träningen och dess former. Att göra det utan att åskådliggöra lite grann hur det hänger ihop vore dock lite som att i körkortsutbildningen bara prata om hur man fortast tar en kurva eller hur man rent teknisktväxlar på effektivaste sätt för att på så kort tid som möjligt komma upp i maxhastighet. Som tränare är det t ex helt nödvändigt att veta: Om snabbhetsträning läggs in försent i träningsprogrammet närspelarna börjat bli trötta, har det väldigt liten effekt. Samma sak om arbetsperioderna är för långa och viloperioderna för korta. Detta är några ”basics” som spelarna också bör känna till.

Klicka här för att läsa hela tipset i pdf!

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info