Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffes utvecklingstips 7 - Närkampsspel!

22 NOV 2013 11:08
Läs Uffe Lundbergs senaste tips!
  • Skapad: 22 NOV 2013 11:08

Ingen har väl undgått att tolkningen av reglerna på vissa punkter har blivit tuffare till denna säsong. Direktiven till domarna är att vara striktare i bedömningarna av s k spelförstörande moment. Framförallt är det bedömningen av slashing som ska skärpas jämfört med tidigare år. Vi vill ha en offensiv, fartfylld ishockey där ”lirarna” vid bra prestationer ska få utrymme att spela spelet med kreativitet och finess. Samtidigt som man som försvarande spelare måste få agera på olika sätt för att återta pucken. Några av dessa sätt eller tekniker i Närkampsspelet kommer detta Utvecklingstips att handla om.

Jag ska här beskriva en trestegsraket som börjar i det skede försvarande spelare har lyckats minska gapet till puckföraren från x antal meter till ca en klubblängds avstånd. Precis som i försvarsarbetet i stort är ett snabbt fotarbete, en välutvecklad speluppfattning och kort tid från beslut till handling helt avgörande faktorer. Eftersom du som försvarsspelare inte har pucken (ännu) måste en följsamhet finnas, men en duktig försvarsspelare väntar inte bara och ser vad som händer. Han eller hon ”ger is” där de vill ha puckföraren och får på så vis denne att känna en ”falsk trygghet” innan pucken vinns eller åtminstone separeras från puckföraren.

Blad mot puck (kropp mot kropp), halv klubblängds avstånd och vinna puck (attack och återattack) är de tre stegen i raketen. Allt inom ramen för vad regelboken tillåter. Fotarbetet, speluppfattningen och kort tid från beslut till handling har jag nämnt. Hockeyatletismen är självklart en jätteviktig pusselbit dessutom. Utan en bra fysisk status står du dig ganska slätt. Till syvende och sist handlar det om att vinna duellen. Så länge man jobbar mot att vinna puck och inte agerar mot handskarna eller övriga kroppen minskar risken för att bli utvisad radikalt.

Klicka här för att läsa mer och se bilder med analyser

Klicka här för att se filmklipp om Närkampsspel

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info