Hoppa till sidans innehåll

Uffes utvecklingstips 8: Blockande och agerande målvaktsspel!

04 JAN 2014 08:00
Läs Thomas Magnussons tips!
  • Skapad: 04 JAN 2014 08:00

Klicka här för att se pdf med text och bild

Detta Utvecklingsstips ägnas åt målvaktsspelet och vikten av en kombination mellan ett blockande och agerande målvaktsspel. Jag har tagit hjälp av experternas expert på området Thomas Magnusson, målvaktsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet: Utvecklingen av målvaktsspelet har utan tvekan varit enorm hittills under hela 2000-talet. Positionsspelet och det blockande spelet är helt klart några av de delar som förändrats mest och därmed starkast bidragit till dessa framsteg.

Målvakter har förbättrat förflyttningstekniken, framförallt nere på isen och även lärt sig att utnyttja den allt mer skyddande och för uppgiften bättre anpassade utrustningen (som dessutom blivit betydligt större). Därför kan vår tids målvakter, i väsentligt högre grad än sina föregångare, lösa uppgiften genom att ta sig till bästa möjliga position och rädda kontrollerat med stora marginaler i en tät och samlad ställning.

Samtidigt kan man konstatera att förmågan att göra avgörande räddningar i ytterlägen har blivit ännu mer betydelsefull. Hur kan den ekvationen gå ihop? Jo, för ju färre puckar som passerar genom de fåtal luckor som finns i dagens kompakta burväktare, desto mer utslagsgivande blir deras känsla och skicklighet i det agerande spelet. I takt med att målvaktsspelet blivit alltmer stabilt och de enkla puckar som resulterar i mål minimerats, har förmågan att komma upp med mer atletiska räddningar för att lösa de allra svåraste situationerna fått en allt större betydelse.

För att uppnå maximal effekt av ett modernt blockande målvaktsspel med stora marginaler måste det alltså kombineras med ett aggressivt agerande spel som bygger på explosivitet, känsla och instinkt samt en vilja att spela klart varje situation.

Du kan läsa mer om målvaktsspel på:

http://www.hockeyakademin.se/Utbildning/Malvakt/

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info