Hoppa till sidans innehåll

Uffe Lundberg: Spelarbyten - Tränar man på att byta?

06 MAR 2017 09:22
Sträva efter att behålla pucken i lagets ägo och byt snabbt en i
taget, istället för att ”ge” bort pucken till motståndarna!
  • Skapad: 06 MAR 2017 09:22

När vi i strävan efter utveckling dissekerar spelet ishockey brukar det aldrig råda några delade meningar om att detaljerna är viktiga. Många av dessa detaljer som är skillnad mellan vinst eller förlust, åtminstone på hög nivå, tränas det också på. Är spelarbytena viktiga? Ja jag tycker det. Om du håller med så håller du nog också med om att det tränas för lite. Det är jättebra att spela på tvären med “tut-byten” de första åren av matchande och att sedan i övergången till helplan behålla dessa 1,5 minuter. Nya spelare snabbt in och alla snabbt till båset när “hesa Fredrik” ljuder. Dels är det lätt att ha koll på att alla får spela lika mycket och dels är det tillräckligt mycket annat för barnen/ungdomarna att lära sig. Detta Utvecklingstips ska inte forcera den progressionen. När man väl börjar med “flygande byten” är det dock lika bra att få med sig grunderna direkt. Bytets längd och varför, när byta?, hur byta? Och på vilket sätt man kan vinna fördelar (utan att kringgå reglerna) hoppas jag kunna bidra med några idéer om.

1. Korta byten

Ingen kommer att kunna säga exakt antal sekunder för det optimala hockeybytet, för det beror ju på vad som händer och sker, men 35-40 sekunder kan vara ett riktmärke så som spelet ser ut idag.

2. Full fart till båset

Det blir sett över en hel match väldigt mycket bortslängd tid att glida till båset, jämfört med att åka fullt hela vägen fram. Den som ska in kan bidra snabbare i spelet och utvisnings-risken för för många spelare på isen minskar.

3. Hålla koll på den man ska byta med, men också på spelet

Det gäller att vara “spelklar” direkt skridskorna sätts i isen. Coacherna ansvarar för tydliga besked i god tid, spelarna ansvarar för själva bytet.

4. Hoppa över sarg

Från och med att det klaras av rent fysiskt, givetvis, spar det tid att hoppa över sargen om man inte sitter/står precis vid båsdörren.

5. Släppa ut på isen innan man hoppar in i båset

Trots att regeltolkningarna gällande för många spelare på isen har stramats åt skulle det bli både krock och väldigt stressat med det omvända.

6. Byta en back i taget

Backen närmast båset byter först och den backen som kommer in kommunicerar samt byter plats med bortre back och möjliggör för denne att byta.

7. Stanna kvar med en forward och läsa av/ sätta press

Det bästa är självklart att snabbt byta en i taget medan man fortfarande har pucken i lagets ägo, men denna strategi gör i de flesta fall att motståndaren inte kan vända spelet snabbt och utnyttja det tillfälliga numerära överläget

Klicka här för att läsa mer i pdf

Klicka här för fler tips

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info