Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Uffes utvecklingstips 48: Explosivitet - Racerbil istället för traktor!

18 APR 2017 08:00
Läs Uffe Lundbergs tips kring explosivitet
  • Uppdaterad: 12 APR 2017 14:15

Spelet blir allt snabbare och intensivare, vilket beror på en mängd faktorer, men man kan inte komma runt att explosiviteten i skridskoåkningen är grundläggande i dagens ishockey. Ska jag sticka ut hakan lite så tror jag att kompetensen i tränarleden generellt sett är större vad gäller uthållighet än snabbhet.

De långa bågarna och hämtandet av fart är i mångt och mycket historia. Exempelvis så behöver du vid puckvinst kunna explodera i anfallsriktningen för att utnyttja de få sekunderna innan motståndarna hunnit täppa till luckorna och du får möta ett samlat försvar. Inte sällan krävs denna acceleration från stillastående eller nästintill. För att kunna “slå” sin spelare i en mot en krävs bl a blixtsnabba åkriktningsförändringar och att kunna växla tempo.

Man kan veckla in sig i att beskriva alla olika delar av snabbhet och dess terminologi. Jag ska försöka undvika det och istället försöka beskriva träningen av en del av skridskoåkningen som jag tycker är och tror kommer bli ännu viktigare framöver.

Klicka här för att se exempel och diagram samt hela tipset i pdf

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info