Hoppa till sidans innehåll

Uffes utvecklingstips 51: Lek Landhockey!

28 JUL 2017 10:27
Lekandet har stor betydelse för utvecklingen
  • Uppdaterad: 28 JUL 2017 10:34

Klicka här för att läsa hela tipset i pdf

 

Många i såväl min som i tidigare generationer får något vått i ögonvrån när vi berättar om hur vi spelade landhockey hemma på gatan. Anledningen till det är förstås att det är väldigt roliga minnen som dyker upp, men också en insikt om att man hade ganska stor nytta av det på isen. Organiserad träning behöver man självfallet ha, men det är otvivelaktigt så att även det spontana spelandet, inlinesåkandet, skjutandet, passandet, dribblandet, tävlandet och ja - lekandet har stor betydelse för utvecklingen. Låt kreativiteten spira! Olika puckar, olika bollar, olika klubbor och olika storlekar på målburar. Allsidigheten inspirerar och effekten är till och med vetenskapligt bevisad om någon skulle tvivla. I tidigare Utvecklingstips har jag berört hur andra sporter såsom innebandy, basket, fotboll och handboll kan läggas in som bra spel i försäsongsträningen. Förutom det rent fysiska så övas inte minst spelförståelsen och kommunikationen, samtidigt som det är tävlings- och glädjefyllt. All träning kan inte vara rolig, men glöm för allt i världen inte bort varför du håller på!

Inlines: Det är förvisso lite skillnad på själva skäret jämfört med vanliga skridskor. Med inlines får du dock träna på “sittet”, benstyrkan, balansen och koordinerandet av rörelserna.

Spela själv: Att kompisarna inte kan just då är inget hinder. Spela själv, tänk dig in i matchlika moment, öva dribblingar med blicken uppe, skott, passningar, trixa och lek. Det är ingen skröna att de bästa spelarna har tränat mycket på egen hand, det är snarare en stor anledning till att de är just bäst. Det egna drivet!

Spela med andra: Hur många “superviktiga” matcher i VM, OS, NHL och SHL har inte spelats på gator, garageuppfarter och vänplatser. 1 mot 1, 2 mot 2, 3 mot 3 eller ojämnt antal. Med eller utan målvakter. Olika åldrar blandade, det viktiga är att alla som vill får vara med. Gärna full tävling, men på ett schysst sätt.

Filip Forsberg om landhockey: 

Det har blivit mycket spontanhockey när man vuxit upp, både på gatan, utanför huset och på is. Sommaren har alltid bestått av inlines, och gör det fortfarande med polare och folk i alla åldrar!

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info