Hoppa till sidans innehåll

Uffes utvecklingstips nr 41: Blocka skott för att rädda mål

17 OKT 2016 12:58
Tips för att bli bättre på att täcka skott
  • Skapad: 17 OKT 2016 12:58

Tio blockade skott = ett räddat mål. Pratar vi matcher med bra skymning och driv på kassen kan vi sannolikt till och med dra ner antalet skott ett par snäpp, för att rädda ett mål. Nog med det statistiska, att kunna blocka skott är ett måste för både forwards och backar i dagens hockey. En naturlig del av spelet. När ska man börja träna på att blocka skott? Min klara uppfattning är att ju senare man börjar, desto svårare och jobbigare blir det att lära in. Modet att stå i vägen för pucken tror jag alla hockeyspelare har. Det gäller dock att tekniken är den rätta. Med dagens skydd i rätt storlek och rätt fastsatta är skaderisken inte speciellt hög. Visst gäller det att kunna läsa spelet och visst är det en uppoffring, desto skönare då att höra jublet från båset som om man har gjort ett mål.

Träningstips!

Man kan i yngre åldrar börja med exempelvis tennisbollar för att öka modet. De blåa light-puckarna är ett utmärkt nästa steg. Ta hjälp av en målvaktstränare. Varken backar eller for wards ska “leka målvakter”, men principerna är desamma. Ge poäng för blockade skott i övningar och i spelet.

Blocka skott

1. Att vara i skottlinje. Hitta den tänkta linjen från pucken till målet och vara snabb i förflyttningen för att fortsätta vara i skottlinjen när motståndaren försöker flytta i sidled och skjuta förbi.

2. Ju närmare skytten du kommer, desto mindre yta är det som behöver täckas. Stressa skytten och avancera emot denne med blad mot puck, om du har lyckats krympa avståndet så mycket utan att tappa skottlinjen.

3. Hitta en teknik som gör att du kan blocka skottet men ändå är mobil om det blir fint och/eller passning istället. Att slänga sig ner på isen gör att man är borta från nästa moment, det är en sista nödlösning. Ju bredare desto bättre (t ex ett knä i isen) och vilja få pucken på sig.

4. Behåll blicken mot pucken och spelaren. Vänder du bort ansiktet är du desorienterad i nästa moment även om du skulle blocka skottet. Risken för en puck i ansiktet är ej stor, eftersom puckens förlängda bana skulle gå högt över målet. (Se “Box-teorin” som målvaktstränarna jobbar med).

Klicka här för att läsa hela detta tips som pdf

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info