Hoppa till sidans innehåll

Uffes utvecklingstips nr 49: Bålstabilitet och balans

05 JUN 2017 08:28
Jag ska i detta Utvecklingstips ge
ett antal exempel på övningar som
var och en för sig har lite olika
inriktningar, men som alla har
det gemensamt att mindre stabiliserande
muskulatur aktiveras.
  • Uppdaterad: 05 JUN 2017 10:27

Det är inte särskilt svårt att räkna ut att hockey kräver en god bålstabilitet och bra balans. Utan det blir inte bara prestationen sämre, utan skaderisken ökar också dramatiskt. Är det lätt att träna? Ja relativt, det är i alla fall inte svårare än något annat. Men det bör nämnas att koncentration och fokus på rätt teknik är ett måste.

Jag ska i detta Utvecklingstips ge ett antal exempel på övningar som var och en för sig har lite olika inriktningar, men som alla har det gemensamt att mindre stabiliserande muskulatur aktiveras. Personligen tycker jag att några av dessa övningar ska bakas in i varje fyspass, snarare än att man ska köra alla i ett svep. Kravet på utrustning är väldigt litet och när man väl lärt in rätt teknik, med hjälp av tränarens feedback, går de utmärkt att köra på egen hand eller tillsammans med en kompis.

Som vanligt gäller det att ha sunda förnuftet nära till hands och jag säger det igen: rätt teknik och rätt fokusering är en förutsättning för att ge effekt. Med det understruket vill jag också skicka med en sanning utan dess like i försäsongstider: Den bästa träningen är den som blir gjord.

Klicka här för att läsa mer och se övningsexempel

 

Uffe Lundberg

Spelar- och ledarutvecklare

Skribent: Uffe Lundberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info