Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: Blir 2018–2019 säsongen som ishockeyn på allvar är för alla?

28 AUG 2018 11:16
Den här krönikan tänker jag belysa ett utvecklingsområde inom Svensk ishockey, nämligen Dam- & flickhockeyn. Bara det faktum att jag specifikt skriver ”Dam- & flickhockeyn” som en egen företeelse är i sig ett tecken på att vi har en enorm resa kvar.
  • Skapad: 28 AUG 2018 11:16

I min förra krönika hyllade jag vår svenska utvecklingsmodell kopplat till alla framgångar kopplat till våra landslag under den senaste säsongen. Med den här krönikan tänker jag belysa ett utvecklingsområde inom Svensk ishockey, nämligen Dam- & flickhockeyn. Bara det faktum att jag specifikt skriver ”Dam- & flickhockeyn” som en egen företeelse är i sig ett tecken på att vi har en enorm resa kvar att göra. Jag tycker att vi tar små kliv för varje år och vi ser fler föreningar som deltar i Tre Kronors Hockeyskola för tjejer, fler klubbar startar upp damlag samt att vårt U18-landslag också spelat om medaljerna de tre senaste säsongerna, MEN…

Faktum kvarstår att så som verksamheten ser ut idag kommer det att vara oerhört svårt att få sporten att växa. Den manliga normen är den som är styrande i våra ishallar och allt för många tjejer känner sig inte hemma eller, på riktigt, välkomna i miljön som ishockeyn erbjuder. Det kan exempelvis röra sig om att få de sämsta träningstiderna i de föreningar som har dam-eller flicklag. Det kan också vara att tjejerna tvingas byta om i skrubbar eller att det fälls nedsättande kommentarer om dem som kvinnor eller som ishockeyspelare.

Jag vill även påpeka att den machokultur som fortfarande är väl utbredd inom ishockeyn inte bara drabbar tjejer och kvinnor inom vår idrott. Machokulturen leder också till att många killar och män inte vågar vara sig själva utan lär sig att ”jag som kille ska vara på ett visst sätt”, inte prata om mina känslor utan istället bita ihop. Detta är bevisat att öka risken för psykisk ohälsa och det är något vi alltid ska ta på största allvar. Samtidigt vill jag också påstå att det har hänt mycket i positiv riktning under de senaste tio åren även om vi har en lång väg kvar att vandra.

Detta är sannerligen inget enskilt problem inom ishockeyn. #Metoo-kampanjen som drog igång i oktober 2017 efter att skådespelerskan Alyssa Milano uppmanat alla hennes följare på Twitter att kommentera hennes inlägg med #metoo i det fall de utsatts för sexuella ofredanden, visade hur utbrett problemet är. Den spridning som kampanjen fick är såväl direkt skrämmande men också otroligt välkommet! Genom att faktiskt synliggöra hur stort problemet med män som kränker och förminskar kvinnor är kan vi också skapa kraft för att på riktigt jobba för att skapa ett inkluderande samhälle. Jag tycker dock det är viktigt att vi förstår att det inte behöver vara sexuella övergrepp som sker innan vi uppmärksammar dessa frågor. Det räcker med en nedsättande kommentar eller liknande för att det ska vara helt oacceptabelt! Här är jag övertygad om att idrottsrörelsen kan bli den föregångare som vårat samhälle behöver för att vi på riktigt ska komma tillrätta med problemet. Vi har en väg att vandra men vi ska banne mig aldrig ge upp förrän vi nått i mål!

Jag vill därför uppmana hela hockeyfamiljen att verkligen sluta sig samman och på riktigt jobba bort alla former av kränkningar och nedsättande kommentarer som förekommer inom vår idrott. Jag VET att de allra flesta av oss varken kränker eller tycker att dessa beteenden är okej, därför är det ännu viktigare att vi tillsammans tar striden och ansvaret genom att vara lyhörda, uppmärksamma och direkt markera VARJE gång det sker ett övertramp. Det är vi som måste protestera, säga ifrån och ta strid när någonting händer och inte sitta tysta. Tystnadskulturen är inte på något vis utvecklande varken för vår idrott, för vårt samhälle eller för de individer som blir utsatta. Om ishockeyn ska fortsätta utvecklas in i framtiden så krävs det att vi bryter dessa normer och den tystnadskultur som idag råder på allt för många platser. Det är så vi hjälper till att bygga vår älskade idrott, det är så vi bygger vårt samhälle och det är framförallt så vi bygger alla våra barn och ungdomar för att bli starka och goda medmänniskor.

Jag VET också att när hockeyfamiljen sluter sig samman och bestämmer sig för att åstadkomma någonting, då blir det också gjort. Låt oss därför nu, en gång för alla, på riktigt bestämma oss för att det är nog nu! Att ALLA människor är lika mycket värda, att VARJE spelares resa ges vår fulla uppmärksamhet, att ALLA individer runt styrelsebordet ska få göra sin röst hörd och tas på allvar. Där har vi en start till ett bättre samhälle och en bättre miljö för våra barn att spela ishockey i. Och vet ni vad, då kommer vi också se att framtiden för alla kvinnor i vår verksamhet ser ljus ut!

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info