Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: Det ska vara lätt att göra rätt!

10 APR 2019 18:19
Utmaningen är inte att ge spelarna tillräckligt med information, utan utmaningen för oss är att ge rätt information.
  • Skapad: 10 APR 2019 18:19

I dagens samhälle matas vi konstant med information i olika kanaler. Genom samtal, på jobb, i skolan, genom medier och även sociala medier. Sedan datorerna och internet har sköljt över oss så har det också medfört att mängden information vi möts av är så stor att det ibland kan vara svårt att sortera ut vad som är relevant för mig och hur jag ska applicera informationen i mitt liv. Det kan vara så till den grad att vi ibland helt enkelt vill rycka ut datakabeln.

Det är inte på något sätt annorlunda inom ishockeyn när vi tittar till våra spelares informationsflöden. Spelarna möts av information från tränare, övriga ledare, föräldrar, agenter, förbundskaptener, genom media och sociala medier. Hela tiden matas de med information som de ska bearbeta och försöka omsätta till sitt eget spel.

Som tränare har det också medfört att det är enkelt att informera och kommunicera direkt till våra spelare i olika kanaler. Utmaningen är därför inte att ge spelarna tillräckligt med information, utan utmaningen för oss är att ge rätt information. Det vill jag påstå har blivit än viktigare med tanke på det stora informationsflöde vi ser och hur våra hjärnor är programmerade på ett sätt där vi inte kan ta till oss hur mycket information som helst. Vi måste hela tiden sortera ut vad som fastnar och vad som ”sorteras bort”.

När vi diskuterar träning brukar vi ofta tala om balansen mellan kvalitet och kvantitet men när det kommer till information eller instruktion vill jag påstå att vi alltför ofta prioriterar kvantitet före kvalitet. Risken med det är att spelarna till slut inte tar till sig av det faktiska budskap som vi vill skicka till dem. Därför tänkte jag ge några tips på korta, konkreta saker vi som ledare kan ha som vana när vi kommunicerar till våra spelare.

I träningsmiljön
- Bestäm tydliga syften med varje övning och vad spelarna ska träna på och ge sedan feedback på enbart dessa saker.
- Max tre feedbackpunkter perövning
- Vid spelövningar: Bestäm innan om ni ska fokusera på det offensiva spelet eller det defensiva. Sedan sker all feedback på det ni valt. (Det fina i kråksången är att spelarna ändå tränar på båda delar men feedbacken blir tydligare för dem.)

I matchmiljön:
- Inför matchen bestämmer ni vilka tre delar i spelidén som är viktig i just den här matchen. Matchens tre nycklar.
- Fokusera på dessa tre nycklar och förstärk de beteenden som ni vill se mer utav.
- I pausen bestämmer ni också tre punkter som ni vill lyfta. Säkerställ att MINST en av dessa punkter är något positivt och som ni är nöjda med.

Efter matchen:
- Försök att lokalisera mönster i matchen och inte enskilda händelser. Enskilda händelser kommer alltid att ske men kan vi kontrollera vilka mönster som sker så kan vi också bli mycket tydligare i vår feedback oavsett om det är positiva mönster eller förbättringsområden.
- Utifrån de mönster som ni plockat ut, bryta ner dessa till träningsmiljön för att sedan jobba vidare och utvecklas ytterligare.
- Kommunicera med andra individer som ger spelaren input för att försöka skapa en gemensam syn på feedbacken som ges till spelaren. Om flera personer säger samma sak är sannolikheten större att det går in. Om flera individer säger olika saker till spelaren så blir det direkt svårare för hen att förhålla sig.

Sammanfattningsvis så vill jag poängtera att jag är väl medveten om svårigheten i att sortera ut vad som anses viktigast eftersom vi vill hjälpa spelarna så mycket vi bara förmår oss. Risken blir dock, återigen, att vi informerar så pass mycket att spelarna inte klarar av att ta till sig det viktigaste. Därför är en bra fråga att alltid ställa sig som tränare: Om jag bara får säga tre saker till mina spelare, vad är då det? På detta sätt så gör vi det lättare för våra spelare att göra rätt, och det är ju det som vi ledare alltid strävar efter.

Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info