Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: Du underbara hockeyförälder!

17 OKT 2018 09:01
Läs Svenska Ishockeyförbundets spelar- och ledarutvecklares senaste krönika
  • Uppdaterad: 16 OKT 2018 14:25

Nu kanske du som läser rubriken tror att jag är ironisk? Bilden av en hockeyförälder målas ofta fram i form av en galen typ som hetsar sitt barn, skriker och skäller på domarna under matcher och dessutom minsann ska berätta för tränaren att hen utför sitt uppdrag på ett uruselt sätt. Och visst finns dessa individer inom vår idrott, det ska vi inte blunda för, men jag tycker att det är en väldigt orättvis bild av hur den generella hockeyföräldern egentligen uppträder.

Jag vill ge dig ett exempel på hur jag ser på den generella hockeyföräldern: Under föregående helg bevittnade jag en ungdomsturnering för pojkar och slogs av det fantastiska engagemang som föräldrarna till spelarna i det arrangerande laget spred i arbetet de stod för. Sekretariatet var bemannat, en person skötte matchklockan, en var speaker, matchprotokoll fylldes i, båsdörrarna till utvisningsbåset hanterades. Cupen sändes via Svenskhockey.tv och då fanns det såklart alltid en förälder som filmade matcherna. Alla lag fick mellanmål serverat i omklädningsrummen och vilka tror du det var som såg till att detta fungerade? Självklart föräldrarna.. I ledarrummet fanns det alltid kaffe och hembakt fikabröd (som smakade fantastiskt gott) plus att föräldrarna däremellan också hann med att heja på matcherna och stötta sina söner när de spelade sina matcher. Allt gjordes utifrån ett schema som var noggrant planerat för att allting skulle fungera så bra som möjligt vilket det också gjorde. För mig är det här bilden av de typiska hockeyföräldrarna och de personer som tyvärr får alldeles för lite uppmärksamhet och tacksamhet för det jobb och engagemang som de lägger ned på sina barns idrottande.

Sedan tror jag att du som förälder också ser vad ishockeyn i sin tur ger tillbaka till ditt barn. Många nya kompisar, förmågan att ta hänsyn till andra människor och tillhöra ett lag. Att få vara i en miljö där många olikheter möts och där alla är lika mycket värda. Barnen får också fysisk aktivitet som leder till en bättre hälsa samt att de såklart tycker att ishockeyn är så fantastiskt rolig.

Utan alla er, föräldrar, och ert engagemang skulle vi ha väldigt svårt att bedriva någon ishockeyverksamhet i överhuvudtaget. Du förälder som är ledare i våra föreningar, som skjutsar ditt barn till alla aktiviteter, som engagerar dig i ditt barns idrottande på ett stöttande sätt för att du ser hur roligt ditt barn tycker att ishockeyn är - jag hoppas att du förstår vilket fantastiskt arbete du gör för såväl ditt barn men också för Svensk ishockey. För detta vill jag säga stort tack, du underbara hockeyförälder!

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

 

Mer material inom ämnet

Till föräldern: Svenska Ishockeyförbundets föräldrafolder

Till föreningen: Svenska Ishockeyförbundets föräldrautbildning

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info