Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: ”Hej, vad roligt att se dig, hur mår du?”

25 SEP 2018 16:12
Det viktigaste uppdraget vi har som tränare är att säkerställa att våra spelare trivs i miljön där vi utövar vår idrott.
  • Skapad: 25 SEP 2018 16:12

Åkvägar hit och åkvägar dig. Backcheck där och forecheck här. Passningarna ska sitta på bladet, mottagningarna vara perfekta. Vi ska skjuta snabbt, hårt och med precision. Utboxningen framför eget mål och ta bort motståndarens blad är extremt viktigt. Vältränade måste spelarna också vara för att orka prestera på träning och match dag efter dag.

Tränarrollen är komplex och som tränare förväntas du ha koll på massor av olika områden. Allt det ishockeyspecifika såklart, hur spelarna lär sig de tekniska grunderna, den individuella taktiken och senare också det lagtaktiska. Du förväntas också ha koll på hur du ska utveckla spelarnas fysiska förmåga på bästa sätt. Du ska vara pedagogisk, strukturerad och alltid väl förberedd inför varje säsong, varje träning och varje match. Detta är sannerligen inte enkelt, oavsett om du har förmånen att ha tränarrollen som ditt yrke eller om du jobbar på ideell basis.

Det viktigaste uppdraget vi har som tränare är dock ändå att säkerställa att våra spelare trivs i miljön där vi utövar vår idrott. Att spelarna känner glädje över att få komma till ishallen och träffa sina lagkamrater. Där de längtar efter att få kliva ut på isen för träning eller match. Helt enkelt att spelarna mår bra! Jag vill påstå att om spelarna inte mår bra, känner glädje eller trivs i vår miljö så spelar det absolut ingen roll om du som tränare har de andra kompetenserna. De kommer inte att prestera på en önskvärd nivå, de kommer inte heller att lyssna på dig som tränare och förmodligen kommer de inte att spela ishockey särskilt länge. Högsta prioritering som tränare/ledare är och förblir att få spelarna att känna glädje och lust till ishockeyn. Av den anledningen kommer därför här  några konkreta tips på vad jag anser att en tränare bör göra varje dag hen kommer till ishallen oavsett om det gäller träning eller match.

1.      Säg hej till varje enskild spelare.

2.      Förklara att du tycker det är roligt att spelaren är närvarande.

3.      Fråga hur spelaren mår idag. En kort enkel fråga som visar att du bryr dig om människan bakom spelaren. Ställ gärna en eller två följdfrågor på det svar du får.

4.      Ge spelaren en positiv feedback från senaste gången ni sågs. Bekräfta till spelaren vad som gjordes bra senast, det ger han eller hon en bra känsla direkt när de kommer till hallen.

Det ovan nämnda behöver inte ta mer än en minut att genomföra med varje individ. Är vi dessutom flera i ledarteamet så kan man dela upp spelarna mellan varandra för att byta nästa dag. Det viktiga är att spelaren varje dag får bekräftelse och blir sedd på riktigt. Att du som tränare visar att du bryr dig om spelaren och får hen att växa BÅDE som människa och som ishockeyspelare.

Lycka till!

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info