Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: Hockeyspelande människor, ej bara hockeyspelare!

13 FEB 2019 09:28
Ledarskap handlar om att få människor att växa. Att coacha, stötta och hjälpa de individer du leder för att bli bättre i det arbete de ska utföra.
  • Uppdaterad: 13 FEB 2019 09:28

Anaheim Ducks har nyligen sparkat sin tränare och kort därpå uttalade sig Rikard Rakell om att det ledarskap som bedrivits har medfört att spelarna inte vågat spela ut. Istället har de åkt runt och oroat sig för att göra fel och genom det göra coachen förbannad.

Men vänta nu… Välbetalda hockeyproffs borde väl kunna hantera press och att det ställs krav på dem tänker nu någon. Och ja, självklart kan dessa spelare hantera den press det innebär att spela i NHL och all den uppmärksamhet det innebär. Men det vi aldrig får glömma bort är att dessa spelare är precis lika mycket människor som du och jag. De är av kött och blod, har tankar och känslor. Och går vi till oss själva så tror jag vi alla är överens om att vi inte mår bra av att vara i en miljö där vi konstant är rädda för att misslyckas. I sådana miljöer sker ingen utveckling eftersom vi har fullt upp med att fundera på om vi själva duger som vi är just nu.

Ledarskap handlar om att få människor att växa. Att coacha, stötta och hjälpa de individer du leder för att bli bättre i det arbete de ska utföra. Men jag hävdar bestämt att detta inte är möjligt om du först inte säkerställer att de du leder mår bra och känner sig trygga i den miljö de befinner sig i. Det är inte förrän detta är uppnått som vi människor klarar av att fokusera på det vi ska utföra, att rikta all vår energi på utvecklingen i de arbetsuppgifter som vi har.

Då spelar det ingen roll om det handlar om välbetalda NHL-proffs, barn i Tre Kronors Hockeyskola, receptionisten på ett företag eller vilket jobb vi än har. För att vi som ledare ska få människor att våga utmana sig själva i strävan att bli bättre så är grunden att de också ska känna att de vågar lyckas och inte är rädda för att misslyckas. De hockeyspelande människorna, i vårt fall, ska känna att de stöttas i såväl med- och motgång, att tränaren/ledaren uppmuntrar de som försöker gå utanför sin komfortzon, att när det går fel så finns ledaren där för att hjälpa till med hur den aktive ska lära sig av misstaget och inte bara konstatera att det blev fel.

Att hitta fel är bland det enklaste att göra som ledare. Alla kan vi se när något blir fel och jag vågar påstå att det är i extrema undantagsfall som de aktiva inte är medvetna om det själva. Dessutom är det i princip helt omöjligt att gå igenom en träning eller en match utan att det blir något fel. Vi har motståndare som gör allt i sin makt för att vi ska göra så mycket fel som möjligt och ibland så lyckas de. Kan vi få de aktiva att reflektera över varför det gick fel och vad de då kan göra istället så kommer de att lära sig av varje situation, utan att vara rädd för att misslyckas.

Alla människor har behov av att känna sig kompetenta och därför är det vår uppgift som ledare att förmedla och bekräfta det till de aktiva i våra lag. När det görs bra saker måste vi vara där och bekräfta det, jag lovar att de då kommer vilja göra ännu mer utav det.

Kan vi som ledare inom ishockeyn bli klarare i att vi utbildar hockeyspelande människor så tror jag också att vi tänker oss för en gång till i vårt beteende mot de aktiva. Att inte se dem som ”enbart hockeyspelare” som vi kan programmera likt en datamaskin.

Människan bakom spelaren behöver alltid tas omhand först. Blir vi ledare ännu bättre på det så tror jag också att vi kommer att ha ännu skickligare hockeyspelande människor i framtiden. Spelare som vågar utmana sig själva till att bli ännu bättre.

Jag önskar att alla svenska ishockeyspelande människor får ledare som på riktigt jobbar med dem på detta sätt. Oavsett om det är Rikard Rakell i Anaheim, eller om det är Meral Rashid i Tre Kronors Hockeyskola.

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info