Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: Sista upplagan av Stålbucklan

19 MAR 2019 13:35
Så var den sista upplagan av Stålbucklan färdigspelad och det blev Södermanland som till slut stod som segrare efter en imponerande insats genom hela turneringen, stort grattis till er!
  • Skapad: 19 MAR 2019 13:35

I de småländska skogarna med Ljungby som huvudort arrangerades alltså den sista upplagan av Stålbucklan. Först och främst ett otroligt bra arrangemang från Smålands ishockeyförbund och de föreningar som var medarrangörer. Troja-Ljungby, DIÖ GoIF, Alvesta SK och Rydaholms SK gjorde alla ett fantastiskt arbete, så verkligen hatten av till er!

Jag åkte runt mellan de fyra orterna och hann med att se 16 av de matcher som spelades och det första som slog mig var att kvaliteten på såväl lagspelet som på de individuella spelarna har gått upp. Jag tycker att utvecklingen verkligen har gått framåt vilket är otroligt glädjande.

Vi ser en positiv trend just nu där rekryteringen av spelare fortsätter öka, det är fler tjejer som börjar spela hockey men självklart vill vi bli ännu fler. Vad som också är glädjande är att vi lyckas behålla fler tjejer högre upp i åldrarna. Bara om vi jämför med förra året så är det faktiskt 400 tjejer fler i åldrarna 10–20 år som spelar och det är ett tecken på att bra saker görs ute i våra föreningar. Samtidigt som vi ska vara stolta och glada över denna utveckling så vill jag dock säga att vi absolut inte är nöjda ännu. Arbetet med att rekrytera, behålla och utveckla fler är den absoluta kärnan för att vi ska växa och bli ännu bättre i framtiden men det känns riktigt roligt att vi är på rätt väg. För att ytterligare förstärka vad en turnering som Stålbucklan kan ha för betydelse är att en av arrangörsföreningarna DIÖ GoIF kort efter turneringen arrangerade en träningskväll för tjejer för att se hur intresset i kommunen var. Glädjande nog dök det upp hela 26 tjejer, helt fantastiskt!

Stålbucklan har spelat en stor roll för dam- & flickhockeyn i Sverige. Dels som en av få möjligheter där tjejer har fått spela med och mot andra tjejer. Den har också varit viktig ur ett spelarutvecklingsperspektiv där många har fått en bild av vilken nivå de bästa spelarna i Sverige ligger på vilket fungerat som en motivationsfaktor.

Den sista upplagan av Stålbucklan är som sagt färdigspelad och turneringen kommer nu att flyttas in under TV-puckens tak. En framtida distriktslagsturnering där både killarna och tjejerna nu kommer att ingå. Jag är tämligen övertygad om att det också är ett steg i rätt riktning för att vi ska lyfta vår älskade idrott ytterligare en nivå. TV-pucken är ett väldigt starkt varumärke som väcker ett stort intresse i hela landet och jag tror att intresset för tjejerna kommer att stiga än mer genom detta.

Nu går Stålbucklan i graven men jag säger som Winston Churchill en gång sade: ”Det här är inte slutet, inte ens början på slutet, men kanske är det slutet på början.”

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

 

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info