Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: Skippa extraspelaren

15 NOV 2018 13:06
När vi är ute och scoutar ser vi, i allt för många matcher, för många spelare som får alldeles för lite speltid för att det ska främja deras utveckling
  • Skapad: 15 NOV 2018 13:06

I samtal med förbundskaptenerna har det funnits ett återkommande ämne det senaste året, nämligen antalet underåriga spelare i våra högsta manliga juniorserier. När vi är ute och scoutar ser vi, i allt för många matcher, för många spelare som får alldeles för lite speltid för att det ska främja deras utveckling som spelare. Det kan vara juniorspelare som är uppe i seniorlaget för att spela 3-4 minuter per match istället för att spela 18-20 minuter med J20-laget. Det kan också vara en J18-spelare (i ålder) som spelar fyra minuter med J20-laget istället för massor av istid i J18-laget. Vi upplever också att statusen på att spela med äldre årsgrupper börjar bli för stor i förhållande till hur det utvecklar individen som spelare.

Min kollega Mikael Rundgren som är ansvarig för NIU-verksamheten gjorde en sammanställning över J20 SuperElit och J18 Elit där han tittade på åldersfördelningen i varje match som spelades. Det visade sig då att snittet över hela säsongen i J20 superelit var 12 (av 24) underåriga spelare per match. I mitt tycke är det alldeles för många - dels för att serierna ska hålla så hög nivå som möjligt men det påskyndar dessutom en stress där vissa spelare redan när de blir J20-spelare (åldersmässigt) har spelat två år i den serien och känner sig ”färdiga”.

Självklart är det många faktorer som påverkar - dels kan det vara att sistaårs-juniorer gått klart skolan och flyttar från orten vilket gör att man behöver fylla på med spelare underifrån. Men det vi har reagerat på är det jag skriver i inledningen, nämligen att trupperna fylls på för att (nästan) alltid vara 20 utespelare där några får begränsad speltid men finns med i truppen ifall det skulle bli skador eller liknande. Det som är vanligt förekommande om en skada uppstår är däremot ändå att de spelare som redan får speltid ges mer och den som sitter vid sidan av får fortsätta sitta. Detta är något som jag vill uppmana till att man som förening undviker.

Dessutom vill jag också skicka en passning till såväl spelare, agenter och föräldrar att verkligen fundera över var jag som spelare klarar av, och tillåts spela det spel som jag är skicklig i. Att gå upp och spela i en högre serie där det handlar mer om att bara ”överleva” är inte optimalt för utvecklingen jämfört med att spela mycket och få spela i alla viktiga situationer och därmed ta stort ansvar. Prioritera alltid speltid före att flyttas upp till en högre serie.

Som ett exempel har vi i landslagen beslutat att vi inte kommer att spela med någon underårig spelare varken på U17 eller U16. Detta gör vi då vi anser att de yngre spelarna kommer få sin chans ändå.

Är jag då alltid emot att yngre spelare ska spela med äldre? Nej, så är det ju inte heller, det finns spelare som är underåriga men är så pass skickliga att de klarar av att spela ”sitt eget” spel fullt ut och är bärande i det äldre laget, då ser jag självklart inget problem med det. Men det är för många spelare som spenderar för mycket tid på att åka buss, sitta på bänken eller när de får spela, då inte tillåts eller klarar av att spela sitt eget spel. Och det vill jag se förändras. Kanske är det till och med så att vi är mogna för att ändra tävlingsbestämmelserna och införa att endast 18 utespelare och två målvakter får registreras varje match istället för 20 + 2 som det är idag. Jag skulle i alla fall mer än gärna se den förändringen, åtminstone på våra högsta juniorserier.

 

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info