Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: Smålagsspel ur ett historiskt perspektiv

01 FEB 2019 09:26
”Du bör vara gladlynt och på så sätt stimulera till gladlynthet i laget”.
  • Uppdaterad: 01 FEB 2019 09:26

”Spelträning i små lag

Metodiken och övningsvalet under träningen ska, som vi tidigare nämnt, vara inriktat mot själva spelet och matchen. Du ska under träningen försöka tillfredsställa spelintresset hos spelarna men samtidigt ha en god inlärningseffekt i träningen. Dessa båda saker kan du uppnå genom att spela och då helst spel med instruktion.

Alla ska delta i spelet

Den spelträning som ger bäst resultat är spel i små lag på en liten del av rinken. Du kan starta med två spelare i varje lag. En av fördelarna med att spela med små lag är att spelarna får delta betydligt mer i spelet. De får också träna spelsinne, puckkontroll och skridskoåkning.

Under en match kommer spelarna inte i kontakt med pucken i samma utsträckning som de gör under träning. Därför är spel i smålag effektivare ur inlärningssynpunkt om avsikterna är att lära sig grunderna i ishockey. När spelarna sedan behärskar dessa grunder är det betydligt lättare att under en matchsituation utföra de intränade färdigheterna.”

Modernt tänk

Det här var ett modernt tänk på hur smålagsspelet främjar utvecklingen tänker säkert du som läsare just nu. Men faktum är att texten ovan är hämtad från boken ”Ungdomsträning i ishockey” från 1982 som dåvarande Svenska ishockeyförbundets utbildningskommitté tog fram.

Jag tycker att vi har en tendens i både samhället, idrotten och ishockeyn att alltid leta nytt, eller att vi tror att vi har kommit på nya revolutionerande saker. Därför är det ibland väldigt nyttigt att gå tillbaka och titta på historien, och istället för att uppfinna hjulet igen faktiskt konstatera att allt nytt inte är bättre, eller i de flesta fall inte ens nya.

Men faktum kvarstår att ur ett inlärningsperspektiv så främjar smålagsspelet inlärningen för spelets grunder då spelarna dels har en högre aktivitetsgrad i smålagsspel än helplansspel, men framförallt har varje spelare en högre delaktighet i spelet jämfört med helplansspelet.

Vill också passa på och avsluta med ytterligare ett citat från samma bok som också är högst aktuellt även idag för alla oss ledare: ”Du bör vara gladlynt och på så sätt stimulera till gladlynthet i laget”.

Lycka till!

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

 

Extra

Vill du ha tips på olika smålagsspel?

Kolla in vår kostnadsfria digitala övningsbank. Där finns en hel kategori med smålagsspel:

Till Övningsbanken

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info