Hoppa till sidans innehåll

Anders Lundberg: Svensk ishockeys tre framgångsnycklar

04 JUL 2018 08:00
Läs Svenska Ishockeyförbundets nya spelar- och ledarutvecklares första krönika!
  • Uppdaterad: 05 JUL 2018 09:48

Den här krönikan skrivs dagen efter Tre Kronor har firats i Kungsträdgården efter sitt andra raka VM-guld. Detta med endast tre spelare som var med och vann 2017 vilket vittnar om en fantastisk bredd inom Svensk ishockey och vilket enormt bra arbete vi gör med att utveckla hockeyspelande människor. Det holistiska synsättet, synen på att vi utvecklar människor som älskar sporten ishockey, vill jag säga är den första nyckeln till att vi är så framgångsrika i utvecklingsarbetet. Att vi ser så mycket mer i människan än bara hur den kan åka skridskor, passa eller skjuta. Vi ser personen bakom prestationen, älskar personen för vem den är och inte för det den gör. Ett synsätt som gör att spelarna känner den trygghet de behöver för att våga utmana sig själv och därigenom driva sin egen utveckling framåt.

Säsongen 2017-2018 presterade våra landslag följande på VM:
J20 Herr: Silver
U18 Dam: Silver
U18 Herr: Brons
Tre Kronor: Guld

Ja, även fast OS inte blev vad vi hoppades, vare sig för Tre Kronor eller Damkronorna så vill jag ändå fastslå att Svensk ishockey håller allra högsta klass. U18-damerna tog ett historiskt silver, faktum är att det är första gången sedan U18 VM för damer startade som någon annan nation än USA och Kanada spelade final. Vi har också sett att de tjejer som kommer in i vår utvecklingstrappa med start på U14-U16 utvecklingscamper för varje år är bättre och bättre utbildade. På de tre senaste VM-turneringarna har U18 Dam tagit medalj med två brons innan årets historiska silver. Detta bådar verkligen gott för framtiden!

J20-landslaget hade en riktigt stark turnering i Buffalo och var verkligen nära att ta guldet men tyvärr nådde de inte riktigt hela vägen fram. Vi är dock med och slåss om medaljer varje år och vi får backa bandet till 2006 då vi senast INTE nådde minst semifinal. Detta tyder på en otrolig kontinuitet i vårat utbildningsprogram. Och kontinuitet är den andra nyckeln jag vill framhäva. Att vi ända sedan juniortemautredningen genomfördes 2002 konsekvent trott på, och jobbat utifrån vår talangutvecklingsplan. Naturligtvis har den filats och putsats på, men vi har inte gått ifrån grundfundamentet i den. Här vill jag framhäva Hockeykonsulenternas betydelse i deras arbete med att hjälpa, stötta och utbilda alla ni fantastiska barn- & ungdomsledare ute i landet. Hockeygymnasiernas verksamhet håller en otroligt hög nivå med en hög ledartäthet och fokus på den individuella utvecklingen och den betydelsen de har ska sannerligen uppmärksammas. Sedan har vi också campverksamheten som den sista pusselbiten under nyckeln kontinuitet. Allt från Utvecklingscamperna upp till Russin för såväl killar och tjejer som varje årgång tar sig igenom under sin resa.

Den tredje och sista framgångsnyckeln jag vill lyfta är tålamod. Tålamod på det sättet att vi går brett och får med oss fler högre upp i åldrarna jämfört med många andra nationer. Exempelvis startar vi ett år senare med vår landslagsverksamhet än många andra nationer. Att vi värderar den individuella utvecklingen högre upp i åldrarna före kortsiktiga resultat för laget är också ett tecken på vårat tålamod.

Holistiskt synsätt, kontinuitet & tålamod, tre nycklar som vi ska fortsätta ha med oss i framtida utvecklingsarbete. Självklart finns det fortfarande saker att utveckla inom alla dessa nycklar och tur är väl det?! Men samtidigt måste vi tillåta oss och säga att vi redan idag gör mycket bra.

Med dessa ord lägger vi en stark säsong 2017-2018 bakom oss och blickar framåt mot säsongen 2018-2019. Mitt i alla förberedelser och hårda jobb inför den säsongen så önskar jag att ni alla även hinner ta er tid att koppla av, njuta av en fantastisk sommar och kanske också äta en glass eller två.

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info