Hoppa till sidans innehåll

Många vägar bär till landslaget

09 NOV 2018 10:52
Det är så viktigt som spelare att komma ihåg att vägen till elitnivå inom ishockeyn är lång. Att orka och vilja driva sig själv varje dag och göra det över lång tid oavsett om du har framgång eller motgång, det skapar möjligheter.
  • Skapad: 09 NOV 2018 10:52

Just nu spelas Karjala Tournament som är en del av Euro Hockey Tour och Tre Kronor började turneringen med att slå Tjeckien med 3–2 i en tät match. Detta Tre Kronor som i den här turneringen ställer upp med 11 (!) debutanter.

Efter matchen mot Tjeckien skrev Stockholm Syds TV-pucktränare Magnus Welin ett inlägg på sociala medier där han hyllade Jakob Lilja och Joakim Nygård för deras resa till landslaget som inte har varit spikrak. Ingen av spelarna tog plats på ett NIU-gymnasium när de var i den åldern utan spelade i Sunne men har visat att med deras lidelse och kärlek till sporten, ett starkt inre driv och hårt jobb ändå kan man ta sig till landslaget.

Detta inspirerade mig att dyka djupare i den här truppen och se hur spelarnas resa till landslaget har sett ut. Finns det fler exempel än Jakob och Joakim som inte har gått ”den raka vägen”? Och visst finns det fler exempel! Philip Holm och Magnus Hellberg har inte gått på ett NIU-gymnasium, Philip spelade inte heller i TV-pucken men bestämde sig för att knyta näven. Via spel i Nackas juniorverksamhet slog han sig senare in i Djurgårdens J20-trupp och sedan vidare upp till deras seniorlag. Hellberg spelade i Arlanda Wings sina första juniorår innan han började i Almtuna och slog igenom där. De har visat att med lidelse och kärlek till sporten, ett starkt inre driv och hårt jobb går det att ta sig till landslaget. De här spelarna är fantastiska exempel på att det inte är avgörande vart du spelar ishockey som 16–17 åring för vart du som spelare hamnar i din framtida seniorkarriär.

Lukas Bengtsson och Viktor Lööv är två andra spelare i den här Tre Kronor-truppen som inte har spelat TV-pucken. Båda spelarna tog sig dock in på ett NIU-gymnasium trots att de inte tog plats i TV-pucken, Lukas i Mora och Viktor i Södertälje och är bra exempel på att TV-pucken INTE är ett krav för att komma in på ett NIU.

Joel Persson och Linus Johansson är två andra spelare som jag vill lyfta fram utifrån att de gjort en annan resa än den som så många vill hävda är den enda vägen - genom TV-pucken vidare till ett NIU-gymnasium och direkt upp i SHL-spel. Joel spelade sin juniorhockey i Kristianstad i J18 Div 1 och J20 Div 1. Han tog sig upp i deras seniorlag i Hockeyettan där han gjorde drygt två säsonger. Via Osbys seniorlag och sedan Tyringe spelade Joel seniorhockey i Div 2 och var med när Tyringe gick upp i Hockeyettan. Efter det blev det två säsonger till med spel i Hockeyettan först i Tyringe och sedan Kristianstad där han presterade väldigt väl och det gav honom sedan chansen i Växjö Lakers och där har hans utveckling bara fortsatt. Linus Johansson spelade såväl TV-pucken som gick ett NIU-gymnasium i Troja, men hans seniorkarriär har också gått via Hockeyettan med spel i Nittorp och Olofström. Linus har också hunnit med en säsong i Norge innan han fick möjligheten i Hockeyallsvenskan med Mora där han hade en säsong som senare tog honom Djurgården och SHL.

Nej, att säga att karriären är körd om man inte kommer med i TV-pucken eller inte tar plats på ett NIU-gymnasium eller därifrån direkt tar plats i SHL är direkt felaktigt vilket alla dessa spelare är alldeles utmärkta exempel på. Det är så viktigt som spelare att komma ihåg att vägen till elitnivå inom ishockeyn är lång. Att orka och vilja driva sig själv varje dag och göra det över lång tid oavsett om du har framgång eller motgång, det skapar möjligheter för att drömmarna om landslag ska infrias.

Vänliga Hälsningar
Anders Lundberg
Spelar- och ledarutvecklingsansvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info