Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Bredare bas ger skarpare topp, och vice versa...

10 MAR 2015 08:00
Läs dam- och flickansvariges senaste krönika!
  • Skapad: 10 MAR 2015 08:00

Vi har byggt en bra plattform att stå på. En plattform för att stärka uttrycket ”en bredare bas ger en starkare topp”, men också med förhoppningen att den skarpare toppen ska skapa en bredare bas. Senast vi hade VM på hemmaplan, 2005 i Linköping och Norrköping, hade vi inte i närheten av den grundplattform vi har idag, trots att Damkronorna tog sin första VM medalj såg vi inte någon rush till ishallarna bland småtjejer. Inte heller efter OS Silvret i Turin 2006 blev det något större uppsving av antalet tjejer till hockeyn. Vi var inte redo. Vi var inte redo att börja se tjejer som en naturlig del i svensk hockey, varken centralt, i distrikten eller i föreningarna.

Idag är det annorlunda. Rekryteringssiffrorna från Tre Kronors Hockeyskola pekar uppåt. Vi har utökat antalet platser på utvecklingscamperna för U13-U16 tjejer. Stålbucklan ska spelas för tredje gången och växer sig allt starkare. Regionsturneringen är tillbaka. U18 tjejerna krigar om medaljerna. Russincamp för tjejerna är en självklarhet. Nu är vi redo för att Damkronorna ska spela VM på hemmaplan igen.

Dagligen säljs det biljetter till VM matcherna i Malmö. VM organisationen och Malmö Stad har haft ett antal evenemang under hösten och kommer att ha fler närmare VM, allt för att höja intresset, skapa en bra turnering och ett bra arrangemang. För det är precis vad svensk dam- och flickhockey behöver. En bra turnering och ett bra arrangemang. Ett bra sportsligt resultat som höjer intresset kring VM både på plats i Malmö men även i media. Ett bra arrangemang, med underhållande hockey och tryck på läktarna, ett arrangemang som stärker dam- och flickhockeyn, ett arrangemang som stärker de tjejer som spelar och som vill börja spela hockey.

Vi har ökat antalet flickor i Tre Kronors Hockeyskola med nästan 17 % på ett år. Vi är fortfarande på ganska låga siffror i antalet tjejer på isen men förhoppningen är att Damkronorna gör ett bra VM och att det i sin tur lockar fler tjejer till rinken.För de tjejer som spelar är VM i Malmö ett perfekt tillfälle att se den bästa internationella damhockeyn live, hitta nya förebilder och idoler. För spelarna i Damkronorna kommer förhoppningsvis drömmar att gå i uppfyllelse, att få spela ett VM på hemmaplan är få förunnat. Att få dra på sig Tre Kronortröjan inför fans på hemmaplan är magiskt. Kan de dessutom ta hem en medalj kommer massa nya drömmar att skapas.

VM i Malmö är även ett gyllene tillfälle för hockeyföräldrar och ledare att se de bästa av de bästa. Vad är det våra unga tjejer strävar efter, hur kan jag som ledare eller förälder stötta tjejerna i deras resa mot drömmen? Förhoppningen är även att många som aldrig sett damhockey live ska se VM på plats. Att få en egen bild av damhockey och inte gå på vad som snackas om att damhockey är tråkigt för att man inte får tacklas.

Den ständiga frågan, varför får inte tjejer tacklas? Det råder inget tacklingsförbud inom damhockeyn, det är mycket fysisk spel i kamp om pucken. Tackling rakt framifrån är inte tillåtet, däremot är det tillåtet att ”tacklas” i samma åkriktning för att vinna puck. Detta gör att man inte kan ta bort en motståndare genom att köra över henne. Skickliga skridskostarka spelare gynnas och det blir mer fokus på liret och lirarna.

Med den frågan ur vägen så är vi redo. Redo för ett VM på hemmaplan, redo för nya hockeytjejer, redo för att många unga tjejer ska hitta nya förebilder, skapa nya drömmar och mål.

tkh

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info