Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Erika Holst: Dags att ta nästa steg inom dam- och flickhockeyn!

28 FEB 2014 10:32
Läs senaste krönikan!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:24

Hösten 2010 genomförde Svenska Ishockeyförbundets utvecklings- och landslagsavdelning en ”damtemautredning” på uppdrag av förbundsstyrelsen. Detta av samma anledning som juniortemautredningen hölls 2002, vi måste hitta sätt att utveckla svensk hockey. 2002 var fokus på juniorerna, där det sedan hände saker under 10 år och 2012 var man Världsmästare, inte av slump utan av noga utvalt och genomfört utvecklingsarbete.

På damtemautredningen kom man fram till en rad olika åtgärdspunkter för att dam- och flickhockeyn ska växa och utvecklas. Det är ett långsiktigt arbete men mycket har redan hänt på dryga tre år. Bland annat så är vi inne på tredje året av Tre Kronors Hockeyskola för flickor, där vi säsongen 12/13 hade drygt 100 föreningar och ca 1800 flickor i projektet, tjejhockeydagar och ”World Girls´ Ice Hockey Weekend” genomförs i många föreningar, SIF har anställt undertecknad som ”Utvecklingsansvarig Damishockey”, en damkommitté har inrättats inom SIF, camper och ledarutbildningar har utvecklats, damhockeysymposier genomförs årligen, Stålbucklan (distriktlagsturnering för flickor U16) spelades för första gången säsongen 12/13 och en arbetsgrupp för damhockey har bildats med representanter från de olika avdelningarna som finns på SIF.

Allt detta för att kunna rekrytera fler tjejer till hockeyn, behålla och utbilda de vi har, bygga upp seriesystem för flickor och juniorer samt att bygga den bästa damligan i Europa och kunna utmana om medaljer i samtliga mästerskap för U18 dam och Damkronorna.

Vi har en del punkter kvar att jobba på från damtemautredningen. Om alla punkter genomförs så kommer vi en bra bit på väg, men inte ända fram.
Om vi vill ha fler spelare som gör att vi kan bygga upp ett seriesystem från flickor till juniorer, fler spelare som konkurrerar om platser i klubblag, distriktslag och på våra camper, fler och bättre spelare som krigar för att ta en tröja i våra landslag, fler och bättre spelare som vinner medaljer, då måsta vi ta nästa steg.

Nästa steg är att svensk hockey börjar leva efter den värdegrund som finns, som bland annat yttrar ”Vi jobbar aktivt för att göra vår idrott tillgänglig för fler och alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning, får vara med i vår verksamhet.”

Alltså är det mot hockeyns värdegrund att som förening hävda att vi inte vill/kan ta emot tjejer.
Vi behöver få bort tänk så som att flicklag tar isen från pojklag, att tjejer tar en plats för en kille. Hockeyn behöver växa, dam/flickhockeyn behöver växa och har stor utvecklingspotential. Många föreningar har problem med att vissa barnkullar är få barn, därför kan det vara nödvändigt att mixa pojkar och flickor för att få ihop lag.

Vi vill att hockeyn ska växa och stärkas. Om det är 60 pojkar i föreningens hockeyskola och målet är att ha 100, så vore det en fantastisk plan att försöka få in 40 tjejer för att uppnå 100 barn. Upp till puberteten är det ingen skillnad på träning som kan bedrivas för pojkar och flickor. Dessutom får denna förening med 100 nya medlemmar 200 föräldrar och ett antal syskon som får upp ett intresse för klubben, kanske går på matcher för föreningens andra lag, köper korv i kiosken osv.

Nästa steg är att få hela hockeysverige att se det naturligt att hockey är för pojkar och flickor, män och kvinnor även om det är fler pojkar och män än kvinnor och flickor. Jag har varit på många möten och föreläsningar där män pratar om hockey för män och till män, tills de får ögonkontakt med mig och lyckas få till ett ”han ELLER hon, ehh killarna OCH tjejerna, eller rent av bara avslutar dagen med: Det var allt mina herrar, och ignorerar de få tjejerna som är i lokalen”. Hockeyn är alltså på många ställen, INTE ALLA, en värld där män förutsätter att alla hockeyspelare är män och alla åhörare är män, tills de upptäcker att de lever i en värld som är cirka 50/50 män/kvinnor. Vi behöver ändra på detta, vi behöver se barn som vi ska få in i hockey, för att sedan se hockeyspelare och strunta i etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning.

Vi behöver fler föreningar som bedriver Tre Kronors Hockeyskola för Flickor, även om de har Tre Kronors Hockeyskola och säger att alla är välkomna, så behövs projektet för flickor där flickor känner sig välkomna. Vi behöver fler föreningar som genomför tjejhockeydagar och ”World Girls´ Ice Hockey Weekend”, fler föreningar som startar lag för att tjejerna ska få spela matcher om de inte lirar med grabbarna.

Debatten är igång. Ska vi jämföra eller inte jämföra herrhockey och damhockey. Ska vi förutsätta att hockey är för män och damhockey för kvinnor? Självklart kan vi jämföra tjejer och killar till en viss del. Upp till puberteten finns det ingen skillnad i vilka krav vi ställer på flickorna och pojkarna i hockeyskolan och ungdomslagen. Det finns biologiska och fysiologiska skillnader på en herrelithockeyspelare och damelithockeyspelare som gör att vi inte kan jämföra de två rakt av. Vi kan inte jämföra fysiska egenskaper, vi kan inte jämföra saker där förutsättningar och yttre omständigheter har betydelse. Däremot så kan vi värdesätta prestationer lika högt, en prestation jämfört med världseliten eller procent av max borde värdesättas lika högt oavsett om det är en man eller kvinna.

Det är alltså dags att ta nästa steg, välkomna tjejerna i föreningarna och förbunden och se till att svensk hockey växer.

 

Klicka här för att läsa fler krönikor

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info