Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Erika Holst: Flickutvecklingscamper sporrar unga talanger

12 MAR 2012 08:57
Flickutvecklingscamper för totalt 187 spelare arrangerades tidigare i år
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:24

I januari hölls flickutvecklingscamper för U13-U16 spelare på fyra orter i Sverige, Nordmaling, Gnesta, Munkfors och Landsbro. Camperna, som totalt hade 187 spelare medverkande, pågick i två dagar och innehöll ispass, fyspass, tester, teoripass och avslutades med en match. Syftet med campen är att samla tjejerna i denna ålder för att de ska få träna och spela mot tjejer i sin egen ålder, att de ska få tips på träning för individuell utveckling och att de ska få ta del av kunskap och erfarenheter från ledare på plats. Bl.a. från våra SIDare (SIF Instruktörer Damishockey)som har spelat OS och VM turneringar.

Tjejerna genomförde beep-test, ett konditionstest där man springer 20 meter fram och tillbaka i en viss takt tills man kommer upp i en nivå där man inte orkar längre. De gjorde också ett stående längdhopp test. Det är viktigt att göra tester på tjejerna redan på detta läger, så att tester blir en naturlig del i livet som hockeyspelare och något man vill göra för att få bekräftat att träningen har gett resultat. Alldeles för många förknippar tester med något negativt, och det kan det ju vara om man fuskat med sin träning.

Spelarna på camperna var anmälda genom att deras förening fyllt i en idrottslyftsansökan. Föreningarna kan anmäla upp till 5 spelare, varav fyra utespelare och en målvakt, där de rankar utespelarna. Varje förening som söker får med minst en spelare på campen. Detta är alltså inte en camp där någon landslags- eller regionslagsledning tar ut spelare, utan en individuell utvecklingscamp där föreningar ansöker om medverkan för sina spelare.

Samtidigt som flickutvecklingscamperna hölls även en klubbtränarutbildning per ort, dit tränare för dam och flicklag kunde anmäla sig, och även detta sker i Idrottslyftets regi. Utbildningen går ut på att deltagarna är integrerade i spelarcampen, är med på isen och sitter på läktaren för uppgifter, utbildning och utvärdering.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info