Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Lyckat slutspel i Stålbucklan

27 JAN 2016 12:50
Med sändningar i Live Arena och finalsändning i SVT Play
  • Skapad: 27 JAN 2016 12:50

Fjärde upplagan av Stålbucklan är spelad, denna gången i december och inte som vanligt på våren. Anledningen till detta är att Ungdoms OS spelas i Lillehammer i februari, där ett U16 lag kommer att representera Sverige.

Ångermanland stod som segrare för tredje gången, i år var det efter finalvinst mot Skåne som för första gången lyckades avancera till final. Att finalen sändes i SVT Play är ett steg framåt för turneringen. Dessutom kan det vara inkörsporten till att Stålbucklan kan komma att sändas i någon av SVTs TV-kanaler och att fler matcher än finalen ska sändas. Förutom finalen sändes samtliga slutspelsmatcher i Live Arena.

Stålbucklan blir en jämnare turnering för varje år som går. I årets upplaga var det ingen kvartsfinal där det skiljde mer än två mål mellan lagen, det är ett tecken på utveckling. Det är heller inte så att de bästa spelarna kan göra precis som de vill. Visst sticker några spelare ut, men så ska det vara. Det är spelare som vill sticka ut som jag vill se fler av. Spelare som vill vara skillnaden mellan vinst och förlust. Om det så är en målvakt som ”vinner matchen” en stabil back eller en målsprutande forward, så vill jag se fler spelare som vill göra skillnad för sitt lag.

Det är väldigt positivt att antalet tjejer i våra hockeyskolor nästan dubblats de senaste åren, många föreningar gör ett bra jobb i att rekrytera. Nu gäller det för föreningarna att bedriva en verksamhet där tjejerna trivs och vill stanna kvar. Resultatet av detta blir förhoppningsvis att fler flicklag kan bildas och fler matcher kan spelas. I förlängningen bör detta även leda till att fler distrikt kan ha ett eget lag i Stålbucklan och att vi inte behöver använda oss av några underåriga spelare i turneringen.

Stålbucklan är ett viktigt steg i vår utvecklingsstege. Turneringen ger möjligheten att spela matcher med och mot jämnåriga tjejer. För många av spelarna är det just Stålbucklan som är enda möjligheten till dessa matcher.
Stålbucklan kommer att vara viktig även på sikt men det skulle vara bra om vi kan komma till en verklighet där tjejerna matchas med och mot jämnåriga i sina klubblag för att sedan spela Stålbucklan som en ”bonus” i slutet av säsongen.

Tanken är att Stålbucklan ska spelas på våren nästa säsong då det inte finns ett ungdoms OS som påverkar säsongsplaneringen. Dels så förlängs säsongen på så sätt för spelarna, dels så händer det mycket i tjejernas utveckling från december till april och dessutom får vi upp medelåldern på spelarna. Jag vill se att Stålbucklan blir en U16 turnering med jämna matcher. Jag tror att vi på sikt kommer att kunna ha en turnering med spelare som är 15 och 16 år från varje distrikt, för att få till en riktigt bra sportslig produkt. Till dess kommer det att finnas en del ”snedstreckslag” och en del 13-14 åringar, men tålamod och hårt arbete kommer att ge resultat även för Stålbucklan.

Skribent: Erika Holst

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info