Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Rapport från regionscamperna för U18 tjejerna

15 OKT 2014 07:00
Läs dam- och flickansvariges krönika
  • Skapad: 15 OKT 2014 07:00

Tidigare år har R18 camperna genomförts på fyra orter under samma helg där matcher spelats mot lokala pojklag. Efter utvärdering av föregående camper och U18 landslagets resultat under de senaste säsongerna beslutade vi att tjejerna måste spela fler matcher med och mot jämnåriga tjejer. Ännu mera så i avsaknaden av juniorserier och lag, då tjejerna spelar seniorhockey där de får en roll som kan vara annorlunda från juniorhockeyrollen eller kanske spelar pojkhockey som också medför en annan roll.

Region öst och norr var i Härnösand 5-7 september, där bjöds det på tre jämna matcher som sammantaget var något i fördel för region öst. I Hallsberg 12-14 september samlades region väst och region syd. Även där spelades tre matcher med två klara segrar för region väst, sedan krigade syd till sig segern i sista matchen. Vi märker tydligt hur Riksserien och hockeygymnasierna har stor betydelse för utvecklingen av våra juniorer. Utmaningen är att ett lag från våra sydligaste distrikt behöver ta en plats i Riksserien och bygga upp ett hockeygymnasium så att utflyttningen av våra bästa regionsydspelare minskar.

Teamat på ispassen under R18 camperna var passning/mottagning, spelförståelse och målskytte. Tre områden som är av största angelägenhet att utveckla hos tjejerna. Även hockeyatletismen är viktig, styrketester, beeptest och 3000m löptest genomfördes för att se utvecklingen inom området.

Camperna innehöll tre teoripass. Första passet i samband med campstarten handlade om att syftet med campen är individuell utveckling men samtidigt en chans att jobba på att få ihop en grupp att tävla tillsammans under tre dagar. Andra passet var kostföreläsning av Alexandra Petersson från Axa. Sista passet var fokuserat på spelarnas väg mot sitt mål, att allas väg ser annorlunda ut. Det egna drivet avgör hur bra de blir. Här tar vi gång på gång upp exemplet Jenni Asserholt, lagkapten i Damkronorna, en spelare som är noggrann med alla detaljer och har ett enormt eget driv som tagit henne till SM-Guld, lagkapten i Linköping HC och Damkronorna, VM- och OS medaljer.

Vi pratar mycket med tjejerna om att de är ”ovanliga”. Vanliga tjejer i deras ålder har inte samma mål som dem, därför kan de inte göra samma saker. De måste hitta sin väg som gör att de utvecklas, skapa sina egna förutsättningar för att hitta vägen, omge sig med människor som stöttar deras väg, vara kreativa utanför sin komfortzon och framförallt bestämma sig för att nå sitt mål.

Det nya formatet på camperna har varit lyckat och uppskattat, tjejerna får fler matcher mot jämnåriga tjejer och förbundskaptenerna för U18 damlandslaget får en chans att se och jobba med alla spelare i just denna miljö.

Nästa aktivitet för U18 tjejerna var Regionsturneringen 3-5 oktober i Märsta. Då varje Regionskapten tog ut en trupp och de fyra regionerna spelade en rak serie plus placeringsmatch. Även där hade förbundskaptenerna möjligheten att se spelarna inför kommande uttagning av 34 spelare till Elitcampen som genomförs i Märsta 1-4 november. Från Elitcampen bantas truppen ner och ett lag åker till Ryssland för att spela en 4-nationsturnering.

Skribent: Erika Holst

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info