Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Rapport från tjejernas Russincamp!

23 AUG 2013 09:41
Läs Erika Holsts rapport!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Russincamp för tjejer i Norrtälje 23-27 juni

Söndagen efter midsommar samlades 25 tjejer i Norrtälje för russincamp. Syftet med campen är att ge tjejerna fem dagars högklassig individuell träningsmiljö. Campen innehöll ispass med olika teman, bland annat backchecking, gap cantrol, passningsspel och skott, fyspass med fokus på lyftteknik och intervallöpning, teoripass innehållande videoanalys och spelidén samt individuella kostsamtal med Karin Magnusson från Axa.

Budskapet första dagen var att vi måste ställa högre krav på varandra, ledare på spelare och tvärtom, likaså ledare och spelare sinsemellan. Vi måste skapa en miljö där vi ställer högre krav och därmed hjälper varandra att höja ribban varje dag, i varje moment.

Truppen
I utgångsläget är russincampen en U20 camp, men tyvärr var det många återbud i utgångstruppen, vilket gjorde att några av reserverna som kom in är 21-22 år, detta för att säkerställa kvaliteten och för att endast ta ut spelare som är förberedda för att klara av campens tuffa schema.

Tester
Fösta dagen testades tjejerna på cooper (3000m löpning), ståenede längd, chins, dips, frivändning, bänkpress och knäböj. När vi jämför årets testresultat mot resultaten 2012 kan vi konstatera att budskapet om att den fysiska statusen på våra damhockeyspelare i Sverige behöver höjas rejält har nått ut, vi är på rätt väg även om vi har en bit kvar tills vi är nöjda med nivån.

Matcher
Campen innehöll tre matcher mot SDEs killar födda 97. Första matchen slutade med 6-0 vinst för grabbarna där tjejerna vann den efterföljande straffslagningen.
Match nummer två slutade med 4-1 vinst för grabbarna, men tjejerna vann återigen straffläggningen vid matchens slut. Tjejernas mål gjordes av Hanna Olsson.
Damrussin campen avslutades med en tredje match där tjejerna förlorade med 8-0 och även förlorade straffläggningen efteråt.
Matchernas syfte är att ”tvinga” upp tjejerna på en högre nivå än vad de är vana vid, att skapa goda vanor i hög fart och under press. Killarna gav precis den sparringen, och visade den sportsligheten, som vi söker.

Riksserietränarutbildning
Under två av dagarna på campen samlades tränarna för Riksserielagen för utbildning. Föreläsare på denna ”clinic” var Shannon Miller som de senaste 15 året varit head coach på University of Minnesota Duluth i den högsta collegeligan i USA där hon vunnit fem mästerskapstitlar. Innan dess var hon head coach för det kanadensiska damlandslaget, bland annat under OS i Nagano 1998. Shannons föreläsningar innehöll en mängd olika tekniska och taktiska moment som till exempel power play, box play, tekningar, backcheck och uppspel. Men även en hel del fokus på coachning av spelare på individnivå, strategi i båset under match och jobbet som coach i att motivera och ställa krav på sina spelare.

Sammanfattningsvis så var det en lyckad camp 2013, spelarna kom in bättre förberedda i år jämfört med förra året. Norrtälje Sportcentrum såg till att allt det praktiska flöt på och alla ledare gjorde överlag ett bra jobb.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info