Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Riksseriens betydelse i ett utvecklingsperspektiv

12 APR 2016 13:06
Vi behöver lyfta fram förebilderna mer och de behöver bli fler. Förebilderna är värdefulla för att rekrytera och behålla spelare.
  • Skapad: 12 APR 2016 13:06

  • Spelarna som vill göra skillnad, spelare som älskar att anta utmaningen.
  • Spelarna som är förebilder.
  • Vi behöver lyfta fram förebilderna mer och de behöver bli fler.

När Riksserien drog igång i höstas var det för första gången med tio lag. Det spekulerades i om vi var mogna att utöka och hur tabellen skulle se ut efter 36 omgångar. Det känns som det varit en relativt jämn resa. Även om två lag tydligt hamnade under slutspelsstrecket  var det inga lag som bara kunde hämta sina poäng. I och med tio lag i serien spelade nu alla åtta slutspelslag kvartsfinal, ett bra steg i utvecklingen från att ettan och tvåan i serien gått direkt till semifinal.

Föreningarna verkar göra ett bra jobb med sina Riksserielag på de flesta håll. Det blir bättre och bättre förutsättningar för spelare och ledare för varje år som går. Lagen och spelarna syns allt mer på hemsidor, affischer och i media.

Jag skulle dock vilja se att det på fler håll fanns en tydligare struktur och en plan på långsiktighet. D.v.s. att föreningen inser vikten av att ha verksamhet ända nerifrån från Tre Kronors Hockeyskola till flicklag i olika åldrar – och på sikt även juniorlag – för att säkerställa framtiden för sitt damlag.

Det må så vara att det inte finns tillräckligt många spelare överallt idag för att ha en verksamhet med lag i alla åldrar, men samtliga bör ha en hockeyskola och göra ett gediget rekryteringsarbete för att på sikt få till hela trappan.

Jag hoppas också att ledare för tjejer som spelar hockey uppmuntrade sina spelare att titta på SM-slutspelet och Kvalserien. Hade man inte möjlighet att vara på plats så sändes ju de flesta matcherna på LiveArena och finalerna i SVT. En bra säsongsavslutning kan ju vara att samla laget kring en slutspels- eller kvalmatch till Riksserien för att tjejerna ska få upptäcka nya eller se sina förebilder på isen.

För att utveckla dam- och flickhockeyn spelar Riksserien en stor roll. Vi behöver en serie i Sverige med så hög kvalitet att våra bästa spelare vill stanna ”hemma” och att de spelare som har tagit klivet ut i världen vill komma hem till Riksserien.

Den höga kvaliteten gäller givetvis spelarna på isen men också organisationen kring lagen i form av coacher, ledare, sportchefer. Samt förutsättningar som ger möjligheten att vara en elitidrottande, hockeyspelande kvinna. Riksserien har utvecklats mycket de senaste åren, ett kvitto på detta är att några av världens bästa spelare valt att komma hit och spela. Det behöver vi förvalta, lägga ännu mer fokus på och lyfta fram våra profiler så att småtjejer runt om i landet har stenkoll på vilka spelare som representerar Sverige i internationella mästerskap. Vi behöver lyfta fram förebilderna mer och de behöver bli fler. Förebilderna är värdefulla för att rekrytera och behålla spelare.

Skribent: Erika Holst

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info