Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Stålbucklan – kanske den viktigaste pusselbiten

01 DEC 2014 06:00
Läs senaste krönikan från dam- och flickansvarige Erika Holst!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:25

Stålbucklan, distriktlagsturneringen som är uppkallad efter titelsponsorn Jernkontoret, spelas i år för tredje gången i Svenska Ishockeyförbundets regi. U16 Turneringen kanske är den viktigaste pusselbiten i utvecklingen av svensk dam- och flickhockey. Förhoppningen är att turneringen ska väcka intresset hos unga tjejer som vill börja spela och behålla de som redan spelar. Dessutom blir turneringen ett första steg för de som gör en elitsatsning mot Riksserien, juniorlandslag och Damkronorna.

Då vi fortfarande saknar flick- och juniorlag på många håll är turneringen viktig för att ge tjejerna möjligheten att spela matcher med och mot jämnåriga tjejer. Då många tjejer spelar och tränar med killar eller i damlag blir turneringen en möjlighet att mäta sig med andra tjejer samt kanske ha en annan roll än vad de har hemma i sina klubblag.

Vi har sett en enorm utveckling under de första åren av Stålbucklan. Fler skickliga spelare som gör att konkurrensen ökar får att ta en plats i distriktslaget och sedan vidare till regionslagen och landslagen. Även organisationerna kring lagen samt förberedelserna inför turneringen blir bättre för varje år. Känslan är att distrikten ser en stolthet i sitt Stålbucklelag och ger tjejerna bra förutsättningar inför kval och finalspel.

Kommande säsong är spelarna födda 99-01 och turneringen spelas med fyra kvalgrupper 6-8 februari och sedan finalspel på Stora Mossen i Stockholm 10-12 april. Kommer Ångermanland, som vunnit de två första upplagorna av turneringen, lyckas med en ”three-peat”? Vilka lag utmanar dem om årets buckla?

Läs mer

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info