Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Erika Holst: Utvecklingen av svensk dam- och flickhockey

27 JUN 2013 09:36
Läs Erika Holst krönika!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:24

”Svensk ishockey – Världens bästa”, står det skrivet i Svenska Ishockeyförbundets vision. För att leva upp till den visionen fullt ut så behöver vi ta krafttag på dam- och flicksida, annars innebär den ”Svensk herr- och pojkhockey – Världens Bästa”. Med vi menar jag då; förbundet, distrikten, föreningarna och spelarna.
Vi vet att USA och Kanada ligger långt före oss, men vi har utmanat dem förut, vunnit några få matcher och vi kan göra det igen! Samtidigt har glappet till nationer vi haft bakom oss minskat och i vissa fall försvunnit, vi behöver hålla dem bakom oss och närma oss de två giganterna på andra sidan atlanten för att vara med och slåss om medaljerna i varje mästerskap. För att på sikt lyckas med detta behöver vi fler spelare och en fungerande seriepyramid, därmed skapas större konkurrens för att klättra i ”utvecklingsstegen” och spelarens inre driv blir en avgörande faktor.

Rekrytering
Tre Kronors Hockeyskola för flickor drar igång för tredje året till hösten. Drygt 100 föreningar har ansökt om projektet, vilket är knappt en tredjedel av alla föreningar i Sverige som har ungdomsverksamhet. Målet måste vara att samtliga föreningar har Tre Kronors Hockeyskola och Tre Kronors Hockeyskola för flickor, om man sedan separerar eller samkör isträningarna spelar ingen roll, men det är viktigt att föreningar öppnar dörrarna för både pojkar och flickor om vi vill att hockeyn ska växa och hävda sig mot andra sporter, vilket är tufft då fotboll, innebandy, basket och handboll har betydligt större andel flickor i sina verksamheter.
Säsongen 12/13 hade vi cirka 1800 flickor i hockeyskolan, det är en okej siffra idag som kan ge bra resultat på sikt om vi lyckas utöka rekryteringen och behålla tjejerna inom hockeyn.

Behålla
Så länge vi inte har en seriepyramid där det finns lag och matcher i alla årskullar i hela landet måste vi vara flexibla och hitta alternativa lösningar. Det ser inte lika ut i hela landet, men matcher, poolspel, cuper, spel i pojkserie, spel i pojklag är olika lösningar, och vilken spelar egentligen ingen roll bara tjejerna får spela matcher. Dessutom kommer vi behålla fler tjejer inom hockeyn i och med att attityden förändras. När vi slutar jämföra dam- och herrhockey, när dam- och flicklagen får samma tillgång till istider som herr- och pojklagen, när vi börjar se barn i hockeyskolan som svensk hockeys framtid oavsett om det är flickor eller pojkar, då är vi på väg.

Stålbucklan
Distriktslagsturneringen Stålbucklan spelades för första gången säsongen 12/13, en viktig turnering för svensk dam- och flickhockey. Tjejer som är 14-16 år spelar kval och eventuellt finalspel mot och med jämnåriga. För många är det första gången de får chansen att tävla och mäta sig mot andra tjejer. I första upplagan av Stålbucklan deltog 16 lag, många distrikt kunde ställa upp med lag medans andra bildade så kallade snedstreckslag för att kunna delta. Målet är att samtliga 22 distrikt ska kunna ställa upp med lag och detta kommer endast att ske via ett gediget rekryteringsarbete i föreningarna och distrikten.

Utbilda
För att vi ska behålla våra spelare och utveckla dem behöver vi fler tränare i dam- och flickhockeyn och vi behöver utbilda dem. Det är viktigt att föreningarna skickar sina dam- och flicktränare på utbildningar i utbildningsstegen så väl som på Damhockeysymposium och fortbildning. I samband med Damrussincampen i slutet av juni anordnas en tvådagars utbildning för Riksserietränarna och i samband med Damhockeysymposiet i december tillkommer en dags utbildning för Stålbuckletränarna.

Vi behöver även värna om tjejer som spelat för att hålla kvar dem inom hockeyn som ledare. Det är kanske inte alla före detta spelare som passar att vara tränare men vi måste fånga upp de som har kunskapen och erfarenheten och ge dem chansen att sprida detta vidare till unga tjejer och killar.

Inre driv och fysisk status
Hur skapar vi ett större inre driv hos våra spelare när inte konkurrensen riktigt finns där och drömmen om medaljer inte verkar räcka till?! Det finns självklart svenska damhockeyspelare som har ett inre driv, men jag skulle vilja se det mer och hos fler. Vi behöver ha 22 distrikt där spelare slåss om platserna för att representera i Stålbucklan, vi behöver ha 8 Riksserielag där det är 20+ spelare i varje lag som är elitidrottare.

Vi behöver ha landslag, U18 dam och Damkronorna, som består av spelare som går genom eld för att ta en plats och tillbaka igen för att vara skillnaden mot medaljer. Vi kan tycka att det är orättvist med resursfördelning och förutsättningar mellan manliga och kvinnliga idrottare, framförallt hockeyspelare, och det är definitivt något vi behöver förändra. Men till dess finns det inga ursäkter varför vi inte tränar bra och effektivt.
Finns inte kunskapen - ta hjälp. Finns inte tiden och pengarna – prioritera. Jag säger inte att det är enkelt, men jag säger att det går om man verkligen vill och bestämmer sig för det.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info