Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: World Girls Hockey Day 2012

19 NOV 2012 09:00
Den 13-14 oktober hölls tjejhockeydagar på flera orter i landet!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:24

World Girl´s Hockey Day (WGHD), en global möjlighet för tjejer att prova på Ishockey, hölls helgen 13-14 oktober. Föreningar anordnar någon form av Tjejhockeydag för att rekrytera fler spelare och för att öka intresset för dam- och flickhockeyn över hela världen. De anmäler sin aktivitet till IIHF och skickar efter dagen en rapport. På www.IIHF.com kan man gå in och se vad som har gjorts på olika platser världen över denna helg.

Syftet med aktiviteten är att tjejer blir introducerade till hockey i en positiv, rolig och säker miljö, får reda på vilka möjligheter till hockeyspel som finns i sitt område, får lärdom om ”fair play” och ”team work” och träffar nya kompisar samt får chansen att fastna för en ny sport.

WGHD genomfördes för första gången 2011, där Sverige hade ett par aktiva föreningar, i år var det 12 ställen i Sverige som hade WGHD aktivitet. Det är positivt att siffran ökat med flera hundra procent men vi har en del att jobba mot om vi jämför med Finlands 57 aktiva klubbar. 2013 är WGHD weekend 12-13 oktober och då hoppas jag att vi i alla fall har dubbelt så många föreningar som i år registrerade till IIHF.

SDE Hockey

På lördagen samlades 22 tjejer 6-12 år i Vallentuna ishall för att medverka på WGHD. SDE Hockey passade på att samköra denna aktivitet med att starta årets Tre Kronors Hockeyskola för Flickor. ”Hockeyskolan är vår bästa marknadsföring, i flicklaget har alla spelare utom tre gått igenom hockeyskolan i SDE Hockey”, säger Maria Stolpe SDE Hockey.
SDE Hockeys yngsta flicklag, 9-12 år, var på söndagen inbjudna att spela träningsmatch mot Viggbyholms IK. Matchen slutade med 1-3 förlust för tjejerna men vill de ha revansch i slutet av säsongen. Matchen spelades i Hägernäs ishall och 17 tjejer var med och spelade.

Linköpings HC

LHC startade WGHD med Riksseriematchen LHC-AIK där 13 tjejer spelade tvåmål i andra periodpausen och fick träffa spelarna i LHC’s damlag.
Efter matchen var den 21 tjejer i åldrarna 7-12 på isen, som delades in i tre zoner för två olika former av spel och en zon där de allra minsta nybörjarna fick träna på sin skridskoåkning.
”Efter att ha tittat på match och sedan själva varit på isen var det många trötta men glada tjejer som lämnade Stångebro ishall på söndagskvällen”, kommenterar Peter Eriksson, tränare LHC flick.

HV 71 och Smålands Ishockeyförbund

I Jönköping samlades 35 tjejer i åldrarna 8-15 år för WGHD som bestod av ispass, lunch, ispass, teori med Damkorornas manager Anders Ottosson som pratade om de olika möjligheterna inom dam- och flickhockey. Dagen avslutades med att titta på HV71-AIK i Riksserien. ”Det är skoj att se de här unga tjejerna som verkligen älskar att spela hockey, och de allra minsta med ett stort leende trots att träningströjorna hängde nedanför knäna” säger Jeanette Landgren, Smålands Ishockeyförbund och Damkommittén i Svenska Ishockeyförbundet.

Motala AIK HC

I Motala var det planerat en hel dag med WGHD aktiviteter. 40 tjejer deltog på teori och ispass, dagen startade med registrering och avslutades med tips om hur man tar väl hand om sin hockeyutrustning. Tjejer som inte hade full hockeyutrustning fick från klubben låna det som behövdes. Spelare från damlaget var under ledning av Elisabeth Holmberg instruktörer för dagen.
”Tjejerna och deras föräldrar uppskattade verkligen en dag i ishallen bara för tjejerna, nu är det många av dem som vill börja spela hockey och vi kommer att se om det finns intresse att starta ett flicklag” säger Sam Nilsson, Motala AIF Hockey Club

Göteborgs Ishockeyförbund

I Göteborg samarbetade Göteborgs Ishockeyförbunds Damkommitté med klubbarna som har damlag och genomförde WGHD i Frölunda Borg, till sin hjälp hade de Damkronornas förbundskapten Niclas Högberg samt Frölunda Indians Per-Johan Axelsson. Dagen bestod av tre delar, först ett ispass med Niclas och Per-Johan, sedan ett ispass inriktat på smålagsspel samtidigt som Niclas pratade med och svarade på frågor från föräldrar på plats och slutligen spelades en damlagsmatch mellan Hovås och Hisingen där de yngre tjejerna stannade som åskådare. ”Det kom cirka 30 tjejer mellan 6 och 14 år, och totat var det ett bra sextimmars arrangemang”, säger Dick Carlsson, ordförande i Göteborgs Ishockeyförbund.

Sunne IK

”Sunne IK genomförde på söndagen en prova på dag, 6 tjejer kom denna första gång och drillades under 1 timma och 15 min av Emelie Johansson och Madeleine Bornestig damhockeyspelare i Skåre BK:S damlag båda tjejerna blev genast populära ledare och att de är från Sunne är oerhört positivt. Man kan tycka att deltagarantalet var litet men vi hade inte någon föraning om hur många som ville komma till denna pröva på dag och var jätteglada att dessa tjejer kom, vi har annonserat i Sunne /Torsbybladet samt satt upp affischer på alla skolor ,ishallen, Sunne IK:s hemsida , facebook, samt ute i Sunne. Alla deltagande tjejer var jättenöjda efter träningen och vill köra vidare och vi har två söndagar till som vi har tider så vi har bestämt att vi kör vidare 21a och 28e oktober”, rapporterar Hans-Olov Mårtensson, ansvarig WGHD Sunne IK.

Falu IF

I lugnets ishall i Falun träffades totalt 20 tjejer i åldrarna 10-42 år, varav fem var nya spelare. Tjejerna var på isen och körde skridskoteknik, spelade tvåmål och hade lekar. ”Lokaltidningen kom och gjorde reportage, de var imponerade över vårt åldersspann och hur tjejerna hade roligt tillsammans på isen trots den stora åldersskillnaden. Vi välkomnade alla tjejer, som spelar hockey eller ville prova att spela, oavsett ålder” säger Iréne Henriksson, lagledare Falu IF´s Tjejlag.

Karlskrona HK

25 tjejer mellan 8 och 16 år samlades i Telenor Arena i Karlskrona för WGHD. Dagen börjande med lite information om regional och nationell dam- och flickhockey, sedan genomgång av utrustning innan det var dags för ispass där spelare i Karlskrona HK hjälpte till som ledare på isen. ”Tjejerna älskade att prova på hockey och det bästa var att det bara var tjejer på isen. Dagen var mycket uppskattad av tjejerna och deras föräldrar. Vi tror att det är viktigt att ge tjejerna en chans att vara på isen tillsammans och har sett historiskt att liknande aktiviteter har ökat antalet spelare i klubben”, säger Stefan Stenbeck, lagledare Karlskrona HK.

Trixa Hockey

Trixa Hockey samkörde WGHD med sitt första pass för Tre Kronors Hockeyskola för Flickor i Dragonens Ishall i Umeå. 20 tjejer mellan 4 och 12 år samt fyra kvinnliga coacher var på isen. ”Tjejerna hade en skoj en timme på isen och fick applåder från läktaren efteråt, dessutom delades det ut mängder av ”high-fives” mellan spelare, ledare och föräldrar som alla ser fram emot nästa träning. Det här är ett perfekt sätt att starta upp säsongen”, säger Åsa Thors, ordförande Trixa Hockey.

Pajala HC

Till Pajala kom det totalt 15 tjejer för WGHD varav 9 st ”nya” i åldrarna 7-12 år. Dagen bestod av information kring dam- och flickhockey, utrustningsgenomgång och tre timmar is. ”Alla tjejer och deras föräldrar tyckte dagan var lyckad och ser fram emot en fortsättning” säger Joakim Andersson, Pajala HC.

Lund Giants HC

Tjejhockeysektionen i Lund Giants HC genomförde WGHD i Färs&Frosta Sparbank Arena. Totalt var 18 tjejer med under dagen men endast en ny spelare kom för att prova på trots att föreningen marknadsfört dagen med affischer i skolor och delat ut flyers. Dagen startade med match mellan Lund Giants tjejer och Panterns pojkar 99. Under matchen var det en hel del tjejer på läktaren som sedan verkar ha ångrat sig innan prova-på ispasset. ”Det är svårt att få tjejer äldre än 5-6 år att prova på hockey, de yngre tjejerna är redan med i klubbens hockeyskola där vi ser en positiv utveckling med fler och fler tjejer varje år. De äldre tjejerna verkar antingen upptagna med andra idrotter eller inte intresserade av idrott. Vi får helt enkelt fortsätta att försöka sprida information om att de inte behöver vara hockeyspelare för att prova på, utan skridskoåkning och hockeyteknik utvecklas efter hand”, rapporterar Lund Giants Truls Persson.

Fotskäls HC

Fotskäls HC anordnade en WGHD i Marks Ishall där tjejer mellan 12 oc 17 år tränade i en och en halv timme. ”Tjejerna hade roligt och kände att de utvecklades, föräldrarna gav positiv feed back. Vi har en planerad hockeymatch mellan två lokala tjejfotbollslag när fotbollssäsongen är över” säger Thomas Johansson, flickhockeyansvarig Fotskäls HC.

VIK Hockey Undgom

Jag var själv i Västerås och medverkade på deras WGHD ett par veckor före den 13-14 oktober. 45 tjejer mellan 6 och 15 år anslöt till ABB Arena Nord i Västerås för en heldag med hockey. Teori, ispass, lunch och ispass stod på programmet. ”Alla var nöjda, vi har bara fått positiva kommentarer från de inblandade och flera nya tjejer har börjat spela hockey” säger Jakob Källstrand, lagledare VIK Hockey Ungdom Flick C.

Skribent: Fredrik Lindgren

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info