Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Fler tränare, instruktörer och coacher!

28 DEC 2016 08:00
Läs Holst senaste krönika!
  • Skapad: 28 DEC 2016 08:00

Det är glädjande att antalet kvinnliga tränare, instruktörer och coacher inom hockeyn blir fler och fler för varje år som går. Andelen kvinnor på damhockeysymposiet ökar för varje år. Tre av tio SDHL lag har kvinnliga huvudtränare den här säsongen.

Ylva Lindberg, vår första kvinnliga Förbundskapten någonsin på något av våra landslag bryter mark. Ylva är en viktig förebild. Likväl som våra spelare behöver kvinnliga spelare som förebilder behöver vi ledare som går först och visar vägen. Ylva har Madeleine Östling vid sin sida på bänken i U18 landslaget, Madde som till vardags är huvudtränare i Brynäs SDHL lag. Där hon i sin tur assisteras av Nanna Jansson. Även i AIK och SDE hittar vi kvinnliga huvudtränare i SDHL.

Ja ni förstår själva poängen. De blir fler.

Jag hade själv förmånen att ha tre kvinnliga coacher på college i USA. Coacher som hade spelat själva och gjort resan, två av dem hade spelat OS och VM för Canada respektive USA. De var anställda på heltid för att de var bra hockeycoacher, inte för att de var kvinnor. Kombinationen riktigt bra coach och kvinna är ett vinnande koncept för ett damlag.

Behöver vi ha kvinnor som tränare, instruktörer och coacher i våra flick- och damlag?

Jag tror inte det är ett måste för damlag att bara ha kvinnor i coachstaben, likväl som pojk/herrlag inte måste ha enbart manliga ledare, däremot tror jag att mixen är bra. En ledarstab med kvinnor och män oavsett vilket lag. Det finns alltså inget egenvärde i att alla tränare, instruktörer och coacher för hockeytjejer måste vara kvinnor, tjejerna behöver bra instruktörer, tränare och coacher oavsett om de är män eller kvinnor. Jag tror vi får bäst resultat av en balans.

På alla våra camper i utvecklingsstegen är målsättningen att ha minst en kvinna och minst en man i instruktörsteamet. För något år sedan var det svårt att få in en kvinna på till exempel alla sex orter där vi genomför U13-U16 utvecklingscamper. Nu är det enklare. Nu finns det fler att tillgå. En kvinnlig coach som kanske dessutom gjort resan från knatte till seniorlag eller landslag vet vilken resa deras adepter har framför sig. De kan enkelt sätta sig in i spelarnas situationer och har en enorm trovärdighet i sitt budskap. En förebild för spelarna.

Att kvotera in kvinnor bara för att de är kvinnor blir inte bra för någon, men frågan är hur vi får in fler kvinnor som tränare, instruktörer och coacher i hockeyn för att de är bra just i de rollerna. Frågan är hur vi ökar andelen kvinnliga hockeyledare. Jag upplever att de kvinnliga ledarna blir fler men även att flera tvekar att ta sig an en ledarroll eller att ta nästa steg i utbildningsstegen.

Är det så att föreningarna inte ställer frågan om till exempel en spelare som slutar vill stanna kvar som ledare?  Är känslan att tränarrollen inte är för dem? Likväl som Tre Kronors Hockeyskola för Flickor lockar fler tjejer till hockeyn än om vi ”bara” har Tre Kronors Hockeyskola så tror jag vi behöver lyfta fram de kvinnliga coacherna som förebilder, prata med och om kvinnor som är coacher för att det ska bli naturligt för fler kvinnor att kliva in i en ledarroll inom hockeyn oavsett om det är för ett flick- eller pojklag. Har vi en utbildningsstege där alla är välkomna och dessutom känner sig välkomna?

Om det ska bli fler kvinnor som tränare, instruktörer och coacher inom hockeyn behöver vi ha en kultur och miljö på alla våra utbildningar och i alla våra föreningar som på riktigt ger känslan att alla är välkomna och att ledarrollen är för dem. Dessutom behöver fler kvinnor ta för sig och förutsätta att tränarrollen, instruktörsjobbet eller coachingen är för just dem. 

 

Mer information: Tränarintervjuer med profiler

https://www.swehockey.se/Hockeyakademin/Nyheter1/NyheterfranHockeyakademin/tranarintervju/

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info