Hoppa till sidans innehåll

Erika Holst: Framtiden ser ljus ut!

30 SEP 2016 08:00
Läs Erika Holst senaste krönika!
  • Skapad: 30 SEP 2016 08:00

Jag sitter i Sydnärkehallen i Hallsberg i skrivande stund, där vi samlat de 24 bästa spelarna från region syd och väst för tre dagars camp innehållande is, fys, tester, videoanalys, kostgenomgång och tre matcher mellan regionerna. Nästa helg är det liknande upplägg i Härnösand då vi samlar region öst och norr. Det slår mig extra mycket varje år när camperna genomförs att de här tjejerna inte har ett juniorlag som sin hemmatillhörighet trots att de är juniorspelare. Deras sammanhang på hemmaplan ser väldigt olika ut, vissa är ordinarie i SDHL, andra slåss om en plats i något SDHL lag. Några spelar i damlag i division 1 eller i pojklaget i sin förening. Oavsett lagtillhörighet så är träning och match med och mot jämnåriga tjejer viktigt.

Vi slåss hela tiden mot att vi har för få spelare. Rekryteringen med Tre Kronors Hockeyskola som främsta verktyg går framåt, men det kommer att ta ytterligare år innan vi ser effekten av ökningen på juniornivå. Kan vi fortsätta ökningen av nya spelare i hockeyskolan och dessutom lyckas behålla fler tjejer längre så kommer vi kunna ha flickserier över hela landet inom kort och på sikt även ha juniorserier. Flera distrikt är igång med att seriöst driva på sina klubbar att samtliga ska bedriva verksamhet för tjejer, vilket är ett måste om serier ska till, det blir svårt att spela matcher om föreningar förlitar sig på att en eller ett fåtal föreningar i distriktet tar hand om tjejer som vill spela hockey. Skulle alla föreningar bestämma sig för att jobba aktivt för att få in 10 nya tjejer i verksamheten varje säsong så skulle vi snart vara i hamn med seriespel över hela landet. Fler tjejer skulle stanna, för ingen vill nog hålla på med en sport där man bara får träna. Till dess finns möjligheten för föreningarna att dra ihop poolspel och matchdagar där klubbtillhörigheten spelar mindre roll, någon förening kanske i dagsläget har 2 tjejer, en annan 18 och en tredje 14. Samla ihop tjejerna, dela in i lag och spela matcher.

Mitt i diskussionerna vilka spelare Leif Boork tar ut till Damkronorna och namnbyte av Riksserien till SDHL körde vi för första gången en Russin2 camp, en uppföljning av den Russincamp som genomfördes i maj.
Det känns att det är något riktigt bra på gång. U18 tog VM brons i januari, det slogs personbästa på personbästa på testerna under campen både i gymet, på löparbanan och på isen. Ylva Lindberg, förbundskapten och Madeleine Östling, assisterande förbundskapten för U18 landslaget lämnar ingenting åt slumpen. Ribban ska höjas i varje moment varje gång de har chansen att träffa spelarna, om det så är R18 camp, Russincamp eller U18 landslagsturnering. Det kommer bra spelare och breda kullar underifrån. 99orn är äldst på kommande VM. 00, 01 och 02 ser lovande ut, nu kommer spelarna upp som gått igenom de olika stegen i Utvecklingsstegen, U13-U16 camper och Stålbucklan.
Campverksamheten som SIF arrangerar är en bra miljö där spelarna får chansen att träna och spela med och mot jämnåriga tjejer men det viktigaste för spelarna är hur det ser ut i deras hemmamiljö. Om det finns en lagtillhörighet där de trivs och får spela. Om det inte finns det i alla föreningar än, så är det dags att alla föreningar jobbar aktivt för att skapa en sådan miljö.

Utvecklingen går framåt, spelarna blir fler, det skapas seriespel för flicklag på sina håll, årskullarna bredare och spelarna blir bättre vilket skapar en konkurrens.

Framtiden ser ljus ut, men det oroar mig att samtidigt som våra juniorer blir fler och bättre och vi saknar en juniorserie så fyller våra SDHL lag sina trupper med utländska spelare. Vem ska utbilda våra unga talanger samt skapa en utvecklande daglig miljö för vår framtid som ska kriga om medaljer internationellt…

/Erika Holst
Utvecklingsansvarig Damishockey, Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Johan Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info